Καρκίνος προστάτη: Πώς ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές!

Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο προστάτης τους, ποια είναι η λειτουργία του και πότε πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος. Ακόμα περισσότεροι πιστεύουν πως τα προβλήματα από τον προστάτη θα τους απασχολήσουν αργά στη ζωή, μετά τα 60-70 έτη και δεν υπάρχει λόγος για έλεγχο νωρίτερα. Ωστόσο η σωστή πληροφόρηση για τον προστάτη και τις παθήσεις του είναι ιδιαίτερα σημαντική από νεότερη ηλικία.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Ι. Σ. Μπουζαλάς

boyzalas prostatis

Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Ο αριθμός των ανδρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη συνεχώς αυξάνεται.

  •  1 στους 7 Έλληνες θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη με αριθμούς στην Ευρώπη:

  • Πάνω από 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από τη νόσο.
  •  Κάθε χρόνο περισσότεροι από 92.200 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη.
  • Το ετήσιο κόστος θεραπείας του προστατικού καρκίνου ξεπερνά τα 9 δις ευρώ, με τα συστήματα υγείας να καλύπτουν περίπου τα 5.8 δις.

Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στο πρόβλημα και να μάθει γι’ αυτό.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστάσεων και προχωρημένου καρκίνου.

Ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη περιλαμβάνει δύο εξετάσεις:

  • Εξέταση P.S.A. Πρόκειται για τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης, του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Συστήνεται η μέτρηση μιας τιμής αναφοράς PSA σε ηλικία 40-45 ετών και εξατομικευμένη προσαρμογή της παρακολούθησης σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με την αρχική τιμή.
  •  Δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ο ουρολόγος αντιλαμβάνεται δια της αφής, το μέγεθος, το σχήμα και τη σύσταση του προστάτη και μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα.

Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στο πρόβλημα και να μάθει γι’ αυτό.

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Ο αριθμός των ανδρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη συνεχώς αυξάνεται.

Τα αίτια ανάπτυξης του προστατικού καρκίνου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

  • Αυξανόμενη ηλικία
  • Κληρονομικότητα
  •  Εθνικότητα

Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια παρουσιάζεται σε άνδρες νεότερους από 40 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η οικογενειακή προδιάθεση του προστατικού καρκίνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται όταν πάσχει ένας συγγενής πρώτου βαθμού. Εάν οι συγγενείς που πάσχουν είναι δύο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης πενταπλασιάζεται και αν είναι τρεις, η πιθανότητα εμφάνισης φτάνει το 97%.

Κληρονομική συνιστώσα παρατηρείται περίπου στο 9% των περιστατικών προστατικού καρκίνου. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των πασχόντων στην ίδια οικογένεια, την ηλικία που εκδήλωσαν τη νόσο, αλλά και με το αν συνυπάρχουν και άλλες κακοήθειες.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει περίπου 1 στις 8 (12,5%) πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσης του καρκίνου αυτού είναι μετά τα 65 έτη. Ωστόσο οι κληρονομικοί καρκίνοι του προστάτη συνήθως εκδηλώνονται νωρίτερα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι 17,6% στους λευκούς άντρες και 20,6% στους μαύρους άντρες.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια πάθηση με δύο πρόσωπα:

  • μια θεωρητικά «αθώα» μορφή, η οποία δεν θα επηρεάσει την επιβίωση ούτε την ποιότητα ζωής του ασθενούς
  • μια πιο «επιθετική» μορφή που σύντομα θα γίνει επώδυνη και θανατηφόρα.

Στόχος μας είναι να διαγνώσουμε εγκαίρως τις απειλητικές μορφές της νόσου και φυσικά να τις θεραπεύσουμε άμεσα. Γι΄αυτό και ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για όλους!

Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

Ιατρείο: Λ.Κηφισίας 102, 11526 Αθήνα
Τηλ: 210 7222942 Fax: 210 7222953
Ιατρείο: Κ.Παλαιολόγου 7, 22100 Τρίπολη
Τηλ./Fax: 2710 223202
e-mail: [email protected] [email protected]
website: www.bouzalas.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη: Πώς θα προφυλαχτείς;

Παθήσεις του προστάτη: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται;

Οργασμός του προστάτη: Πώς θα κάνεις τον σύντροφό σου να κορυφώσει;

 

Σχετικά άρθρα