Brexit: Νέα, διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή

Δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία και καλείται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός ηγέτης υπέστη άλλες δύο… βαριές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ είδε να απορρίπτεται η πρότασή του για το σώμα να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο.

Οι κοινοβουλευτικοί απέρριψαν την πρόταση που τους υπέβαλε για να στηθούν κάλπες τη 15η Οκτωβρίου, στο αποκορύφωμα άλλης μιας καταστροφικής ημέρας για τον αρχηγό της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ζητούν αναβολή για το Brexit;

Η προσπάθειά του με σκοπό να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Brexit ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Προηγουμένως, η Βουλή των Κοινοτήτων… εκτροχίασε τα σχέδια του Τζόνσον για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Η μια… καταστροφή διαδέχεται την άλλη

Να σημειωθεί πως είχε ήδη προηγηθεί… ναυάγιο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, που απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ένας βουλευτής αποσκίρτησε, άλλοι 21 αποπέμφθηκαν από το κόμμα των Συντηρητικών αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να τον αναγκάσουν να μην προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η πρόταση που κατέθεσε ο Τζόνσον θα έπρεπε να εξασφαλίσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά οι Εργατικοί απείχαν, προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Μπρέξιτ να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Σειρά των Λόρδων

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί- ομόφωνα – από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Χωρίς πλειοψηφία, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τον αψηφούν, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να έχει περιέλθει σε δεινή θέση.

Στο πλευρό του ο Ντόναλντ Τραμπ

Πάντως, δεν ανησυχεί διόλου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Ξέρει πώς να κερδίσει. Μην ανησυχείτε για αυτόν, θα είναι εντάξει», τόνισε ο μεγιστάνας αναφερόμενος στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.

Ενώ διεξάγονταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στο Brexit συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα γύρω από το κοινοβούλιο, με σημαίες της ΕΕ στα χέρια. «Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτη», ξεφώνιζαν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Brexit: Σαφές μήνυμα στους Βρετανούς – «Μην σπαταλήσετε την παράταση»

Μπόρις Τζόνσον: Ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας και υπέρμαχος του Brexit – Ο δημοσιογράφος με τα ακατάστατα ξανθά μαλλιά που δεν… ξέρει από πολιτική, οι γκάφες και το σκάνδαλο

Σχετικά άρθρα