Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης: Ο άνθρωπος πίσω από τον Αν. Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Λιβάνης, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (1981 – 1989) και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (1993 – 1996), ενώ συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής, αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Η παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας υπήρξε ανεξίτηλη ως ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα, προερχόμενος από εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

Από την εφηβική του ηλικία αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά διασώθηκε την τελευταία στιγμή, πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, χάρη στην παρέμβαση συγγενών του. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έκτοτε ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

Σπουδαία η δραστηριότητά του

Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ανέπτυξε σπουδαία πολιτική δραστηριότητα στην Πάτρα ως στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν ένας από τους κομματάρχες του.

Όταν ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961, με πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, (για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών) και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ηλία και την Γιώτα και είδε τρία εγγόνια, την Ηλέκτρα, την Μελίνα και τη Δέσποινα.

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

«Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης, παρών για δεκαετίες στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, δικαιοσύνη και πρόοδο», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον δικό μας άνθρωπο, τον αγαπημένο μας Αντώνη Λιβάνη», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εκφράζοντας τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Η θλίψη για τη φυγή σου, μεγάλη. Έγραψες έναν συγκλονιστικό κύκλο ζωής. Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα. Καλό σου ταξίδι, Αντώνη», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας, εργαζόμενος επί δεκαετίες στο πλευρό ενός σημαντικού πολιτικού. Με συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα», δημοσίευσε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε ο φίλος και βιογράφος του Ωνάση, Δημήτρης Λυμπερόπουλος

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Οι τελευταίες του στιγμές

Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος που αγάπησε τις γυναίκες, Πέτερ Λίντμπεργκ

Σχετικά άρθρα