Θεραπευτική σχέση: Τι σημαίνει αν ερωτευτείς τον ψυχίατρό σου;

Ερωτεύτηκα τον ψυχίατρό μου μόλις τον είδα. Δεν τον βλέπω ως σωτήρα μου και με το που τον αντίκρισα, ένιωσα ότι τον ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά.

Έχω κατάθλιψη και με παρακολουθεί εδώ και 6 μήνες. Τι να κάνω; Θα πρέπει να διευκρινίσω πως είμαι παντρεμένη.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Είναι σχετικά συχνό για τους θεραπευόμενους να προβάλλουν συναισθήματα στον ψυχοθεραπευτή τους, ειδικά αν νιώθουν μοναξιά και έλλειψη ικανοποιητικής επικοινωνίας με το περιβάλλον τους.

Μερικοί μπορεί να τον βλέπουν ως στοργική πατρική φιγούρα, άλλοι ως τον ιδανικό φίλο, ένα άτομο που τους κατανοεί και δεν τους κρίνει. Κάποιοι άλλοι, τέλος, μπορεί να αναπτύξουν ερωτικά και ρομαντικά συναισθήματα, για τον θεραπευτή τους.

Σύμφωνα με τη φροϋδική θεωρία, η μεταβίβαση είναι μια διαδικασία κατά την οποία εκφράζονται στο πρόσωπο του ψυχοθεραπευτή ποικίλα συναισθήματα του θεραπευόμενου, που δεν δικαιολογούνται από την πραγματική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή.

Μιλήστε του ανοιχτά

Πηγάζουν από συναισθηματικές επενδύσεις του παρελθόντος, από άλυτες συγκρούσεις με τους γονείς ή από ασυνείδητες επιθυμίες, που τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουν σε ένα νέο πρόσωπο.

Ο θεραπευτής, φυσιολογικά, δεν οικειοποιείται τα όποια συναισθήματα (αντιμεταβίβαση), αλλά τα καθρεπτίζει στον ασθενή και έτσι μπορεί να τα αξιοποιήσει θεραπευτικά.

Αν αυτή η διαδικασία της μεταβίβασης δεν μπορεί να ελεγχθεί, τότε αποτελεί εμπόδιο για την απρόσκοπτη συνέχιση της θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε του ανοιχτά και χωρίς φόβο. Αυτός θα σας βοηθήσει να δείτε τη συναισθηματική σας εμπλοκή, στη σωστή της διάσταση.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βλέπω συνέχεια εφιάλτες: Χρειάζομαι ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

Ιστορίες Αναγνωστριών: Ερωτεύτηκα τον ψυχολόγο μου

Κατάθλιψη: Πόσο αποτελεσματική ως λύση είναι η ψυχοθεραπεία;

Υπάρχει συναισθηματική διαταραχή που προσελκύει τις αρνητικές σκέψεις;

Ψυχαναγκασμός στη σχέση: Πώς να διαχειριστείς ένα τέτοιο άτομο;

Σχετικά άρθρα