Γιατί οι άνδρες περνούν κρίση στη μέση ηλικία;

Κατά τη μέση ηλικία πολλοί άνδρες αρχίζουν να αμφισβητούν τη ζωή τους και τις προηγούμενες αποφάσεις τους.

Αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως ότι βρίσκουν τη ζωή βαρετή. Κάνουν απιστίες, διαχειρίζονται ακραία και λάθος οικονομικά και εργασιακά θέματα. Πραγματοποιούν μεγάλες αλλαγές στο στιλ τους και στην εμφάνιση τους.

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια Εύη Μπλέρη

Δεν ενδιαφέρονται να δώσουν χρόνο και να έρθουν σε ερωτική επαφή με τη σύζυγο τους, εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης όπως υπνηλία, απώλεια όρεξης και κακοδιαθεσία. Μάλιστα, κάποιες φορές αρχίζουν να πίνουν πολύ ή κάνουν χρήση άλλων ουσιών. Νιώθουν μεγάλη νοσταλγία και συνεχώς θυμούνται τη νιότη τους.

Οι άνδρες στη μέση ηλικία αρχίζουν να αισθάνονται μόνοι και παγιδευμένος στο γάμο τους. Οι γονείς τους είναι πλέον ηλικιωμένοι ή έχουν φύγει από τη ζωή και δεν έχουν πια την προστασία και ή καθοδήγηση τους, με αποτέλεσμα να έχουν οι ίδιοι όλη την ευθύνη.

Πώς θα ξεφύγουν από τις προσδοκίες της κοινωνίας;

Ένα βασικό ζήτημα για τους άνδρες την περίοδο αυτή είναι το πώς να ξεφύγουν από τις προσδοκίες της κοινωνίας και της οικογενείας τους και να ξεχωρίσουν. Αυτό το στοιχείο είναι το ίδιο με αυτό της εφηβείας. Κατά την εφηβεία γίνεται η σύγκρουση με τους γονείς και η εξέγερση κατά των ιδεών και των αξιών τους. Έτσι, οι έφηβοι επιτυγχάνουν μια υγιή διαφοροποίηση και την ανάπτυξη μιας αυτόνομης αίσθησης του εαυτού.

free

Όταν οι γονείς, θέτοντας κάποια προστατευτικά όρια στις επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων, τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές όπως για παράδειγμα στα ρούχα και στα χόμπι, οι έφηβοι βοηθιούνται στο να ακουστεί η φωνή τους και να εξερευνήσουν, να εντοπίσουν και να «υιοθετήσουν» αυτό που είναι κατάλληλο για αυτούς.

Στους άνδρες στη μέση ηλικία χρειάζεται μια παρόμοια με τους εφήβους ισορροπία μεταξύ συγκράτησης/ ορίων γιατί δημιουργείται νέα ανάγκη για εξερεύνηση. Τα ζητήματα ελευθερίας, αυτονομίας και αυτοπροσδιορισμού από την εφηβεία υποβάλλονται σε νέα επεξεργασία.

Αυτοεξερεύνηση ή επανάσταση;

Η κυριότητα του εαυτού τώρα είναι απόρροια της αυτοεξερεύνησης, και όχι της επανάστασης. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η κρίση αυτή και τα συμπτώματα της προέρχονται από μια εσωτερική σύγκρουση των περιορισμών και των αντιλήψεων περί εαυτού που κατέγραψαν στην παιδική τους ηλικία, δημιουργώντας έτσι ένα εσωτερικό χάσμα.

Η μέση ηλικία στους άνδρες επομένως οδηγεί στη συνειδητοποίηση των παλαιότερων μη εκφρασμένων αναγκών και των στοιχείων του εαυτού και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση ότι κάτι σημαντικό λείπει η ότι κάτι έγινε λάθος.

Στους άνδρες των οποίων οι οικογενειακές δομές κατά την παιδική τους ηλικία δεν υποστήριξαν σωστά την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, αυτή η εσωτερική διεργασία μπορεί να παρερμηνευτεί σαν σημάδι τεράστιων λαθών στη ζωή τους, οδηγώντας τους σε τάσεις φυγής.

Τα υπάκουα και «καλά παιδιά»

Όσοι υπήρξαν υπερπροστατευμένοι στη γονική τους οικογένεια που ήταν τα υπάκουα και «καλά παιδιά» και αργότερα μπήκαν κατευθείαν σε ένα γάμο και έγιναν οι καλοί και αφοσιωμένοι οικογενειάρχες, και πιστοί σύζυγοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην κρίση μέσης ηλικίας.

Αυτοί οι άνδρες έχουν ασυνείδητα ακολουθήσει μια προκατασκευασμένη, εξωτερικά καθοδηγούμενη πορεία που σχηματίστηκε από τις προσδοκίες των άλλων. Ακολουθούσαν πάντα το «σωστό» μονοπάτι και έπαιρναν αποφάσεις για τη ζωή με βάση την αίσθηση του αναμενόμενου.

Έπαιρναν δηλαδή αυτόματες αποφάσεις χωρίς εσωτερική αντανάκλαση ή συναίσθηση, καταπίνοντας τις γονικές ή κοινωνικές αξίες ολόκληρες και «αμάσητες» χωρίς αμφισβήτηση και το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι άνδρες στη μέση ηλικία να αισθάνονται καταπιεσμένοι και στερημένοι.

Γιατί περνούν κρίση στη μέση ηλικία;

Η χαμηλή αυτογνωσία, η δυσκολία να μιλούν και να εκφράζονται και να ανοίγονται προς τα έξω καθώς και η αδιαφορία και η μη υποστήριξη των γάμων από τις συζύγους δημιουργούν έδαφος για την ανάπτυξη κρίσεων και την ανάγκη διαφυγής.

Οι άνδρες στη μέση ηλικία λόγω της αρνητικής και δυσάρεστης αυτής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται είναι πολύ εύκολο να υποκύψουν σε προκλήσεις άλλων γυναικών γιατί αισθάνονται κολακευμένοι και έχουν ανάγκη αυτή την τόνωση του ηθικού τους.

Όμως επειδή μέσα σε μια αρνητική ψυχολογική κατάσταση δεν μπορεί να γίνουν σωστές επιλογές προσελκύουν γυναίκες οι οποίες τους προσεγγίζουν συμφεροντολογικά. Οι κρίσεις στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή, άλλα με τη σωστή αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσουν και σε ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος των συγκρούσεων

Αυτά τα εσωτερικά μηνύματα μπορούν να δώσουν θετική ώθηση για αυτοέλεγχο και ψυχολογική και διαπροσωπική ανάπτυξη. Η υγιής αντιμετώπιση γίνεται όταν ο άντρας εξετάσει αυτή την κενότητα που αισθάνεται και μπορέσει να μετασχηματίσει την απώλεια σε εκπλήρωση οπότε αυτή η αυτοεξέταση θα οδηγήσει στο όραμα εφικτών αλλαγών και βελτιώσεων μέσα στα πλαίσια της ζωής του.

man

Όταν κατά τη μέση ηλικία οι άνδρες αισθάνονται ότι δεν υπάρχει διέξοδος, δημιουργώντας μια κρίση, μια ασυνείδητη διαδικασία τους αναγκάζει σε αλλαγές. Όμως η εμπειρία της πραγματικότητας, δηλαδή ότι μπορεί να χάσουν τη σύζυγό τους και την οικογένεια τους, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για να το αποτρέψουν.

Ο κίνδυνος των επικείμενων συγκρούσεων, των αλλαγών και της καταστροφής του γάμου και της οικογένειας, μπορεί να κινητοποιήσει τα ζευγάρια να τον αντιμετωπίσουν και να ανοικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις. Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, τα ζευγάρια μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή/συμβούλου γάμου και ακολουθώντας προστατευτικές κατευθυντήριες γραμμές να αντιμετωπίσουν την κρίση μέσης ηλικίας.

Εύη Μπλέρη
Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
Κλινική ύπνωση
www.psychology.agency
psychotherapycbt.simplesite.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υιοθεσία και θετοί γονείς: Πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια από θεραπευτή;

Είναι μύθος: Οι άνδρες στη μέση ηλικία δε θέλουν σεξ με πιτσιρίκες

Mε παραμελεί: Πώς να αποφύγετε το διαζύγιο στη μέση ηλικία

Σχετικά άρθρα