Πόσο εφικτό ένας πατέρας και σύζυγος με διπολική διαταραχή να αφοσιωθεί στην οικογένειά του;

Με τον σύζυγό μου ήμαστε μαζί 20 χρόνια. Είναι 53 χρόνων και τα παιδιά μας 17 και 11. Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια που ήταν η πρώτη φορά που πήγα μόνη μου στο χωριό με τα παιδιά μιας και όπως είχε πει δεν μπορούσε να πάρει άδεια.

Να τονίσω ότι τα οικονομικά μας είναι παρά πολύ χάλια. Επιστρέφοντας λοιπόν, δημιούργησε μια φασαρία του στιλ «γιατί πηγές στο χωριό» ενώ το είχαμε συνεννοηθεί και έφυγε από το σπίτι απειλώντας με να φύγω από το σπίτι και ότι δεν θα δίνει χρήματα για διατροφή παρά θα ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ όπως ήταν λογικό.

Δεν δίνει χρήματα καθόλου

Έφυγα και εγώ και νοίκιασα σε άλλη περιοχή, εννοείται με τα παιδιά μου. Του έκανα ασφαλιστικά για διατροφή και επιμέλεια και του έβγαλαν 300 ευρώ. Αυτός έδινε 100. Όταν του είπα ότι θα κάνω κατάσχεση μισθού, γύρισε πίσω. Στην αρχή τα πράγματα ήταν ήρεμα για ένα χρόνο. Μετά πάλι τσακωμοί και φασαρίες.

Τον τελευταίο χρόνο πολύ άσχημες καταστάσεις με αποτέλεσμα και τα δυο παιδιά να τα βλέπει ψυχολόγος. Εγώ μονίμως φταίω για τα πάντα, ενώ όλο κάθε μήνα είναι στο χωριό του. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα τις υποχρεώσεις του σπιτιού.

Πάσχει από διπολική διαταραχή

Είχε μπει σε μια συνεχόμενη διαδικασία δανεισμού από γνωστούς. Κάθε φορά που πληρωνόταν, έδινε τα δανεικά ξέμενε και δανειζόταν ξανά. Σημειωτέον ότι και εγώ έχω δανειστεί χρήματα τα οποία δεν μπορούσα να επιστρέψω για να βάζω όλα τα χρήματα μου στο σπίτι.

Πάσχει από διπολική διαταραχή και έχει νοσηλευτεί δυο φορές παλαιότερα. Το πρόβλημα μου είμαι όχι μόνο ότι δεν δίνει χρήματα καθόλου και θα αναγκαστώ να προχωρήσω σε κατάσχεση μισθού αλλά ότι αδιαφορεί πλήρως για τα παιδιά.

Δεν έχω αποδείξεις αν υπάρχει άλλη γυναίκα αλλά με προβληματίζει πολύ η στάση του απέναντι στα παιδιά. Σημειωτέων ότι αυτό έχει προκύψει σχεδόν δυο μήνες τώρα. Μεταξύ μας δεν έχουμε μιλήσει καθόλου και αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω για να καταλάβει ότι πρέπει να έχει σχέσεις με τα παιδιά του.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από το μήνυμα σας καταλαβαίνω το πόσα πολλά πράγματα υπάρχουν στο θέμα που σας απασχολεί. Μου μοιάζει σαν να είναι ένα μεγάλο κουβάρι που ξετυλίγοντας το, αναδύονται και άλλα μικρότερα.

Η σχέση σας με τον πρώην σύζυγο σας, η σχέση του με τα παιδιά, η δική σας σχέση με τα παιδιά (ξεχωριστά), οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, η ψυχολογική κατάσταση όλων σας ξεχωριστά μετά τα όσα έχουν συμβεί, η δική του προσωπική ψυχική υγεία.

Υπάρχουν αρκετά διλήμματα

Είναι κάποια από τα θέματα που βρήκα να έχετε αναγνωρίσει και να περιγράφετε στο μήνυμα σας. Ένα ένα ξεχωριστά είναι πολύ σημαντικά και χρήζουν, κατά τη γνώμη μου, προσοχής και φροντίδας.

Βρίσκεστε σε μια διαδικασία να πάρετε κάποιες αποφάσεις, νομικές μεν αλλά φαντάζομαι πως αναδύονται και συναισθήματα με αφορμή τις αποφάσεις αυτές. Αναρωτιέμαι ποια είναι τα συναισθήματα σας για τον ίδιο και πόσο δύσκολο είναι να διεκδικήσετε αυτήν τη διατροφή, όταν γνωρίζετε το πόσο πολύ κοπιάζει για να βρει τα χρήματα αυτά και την ιδιαίτερα εύθραυστη ψυχική του υγεία.

Από την άλλη μεριά αναρωτιέμαι πόσο ανεκτική μπορείτε να είστε μαζί του όταν δεν νιώθετε ασφάλεια για τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών και μοιάζει αυτή η διατροφή να είναι τόσο σημαντική για την καθημερινή σας επιβίωση. Υπάρχουν αρκετά διλήμματα.

Στόχος και η δική σας ηρεμία

Ως προς τα παιδιά και τη σχέση τους με τον πατέρα τους, η ανησυχία σας είναι μεγάλη και καταλαβαίνω ότι η επίσκεψη σε ψυχολόγο σας κάνει να νιώθετε ότι τα φροντίζετε, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί.

Εσείς διασφαλίζοντας την ηρεμία των παιδιών, προτείνω να διασφαλίσετε και τη δική σας με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε. Νιώθω ότι παίρνετε κάποια από την ευθύνη του πρώην συζύγου σας για τη σχέση του με τα παιδιά του και επιβαρύνετε όλο και περισσότερο τον εαυτό σας.

Στρέφοντας την προσοχή στον ίδιο σας τον εαυτό και συμβουλευόμενη τους κατάλληλους ειδικούς σε νομικά, ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν, διασφαλίζετε την ποιότητα της ζωής και των παιδιών σας.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αληθινή Ιστορία: Πώς κατάλαβα ότι έχω διπολική διαταραχή και τι έκανα

Διπολική διαταραχή και κληρονομικότητα: Υπάρχει σύνδεση;

Τι πρέπει να προσέχουμε σε έναν ασθενή με διπολική διαταραχή;

Σκέφτομαι ότι έχω υποχρέωση να σκοτώσω κάποιον που αγαπώ: Έχω ψύχωση;

Σχετικά άρθρα