Πώς θα αγαπήσω τον εαυτό μου όταν δεν πιστεύω σε εμένα;

Πώς θα αγαπήσω τον εαυτό μου; Πώς θα τον αποδεχτώ με τα καλά και τα κακά του; Δεν μπορώ να πιστέψω καθόλου σε εμένα.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Το ερώτημα σας, σύντομο και περιεκτικό, αποτυπώνει τα ερωτήματα πολλών ανθρώπων που προσπαθούν να λύσουν αυτή τη μεγάλη και διαρκής απορία.

Φυσικά αυτό το ερώτημα ακολουθεί μια μεγάλη αναγνώριση από μεριάς σας, την αναγνώριση ότι «τελικά, δεν πιστεύω σε μένα, δυσκολεύομαι να με αποδεχτώ πλήρως».

Μάθαμε να αγαπάμε τον εαυτό μας «υπό όρους»

Η αποδοχή, ως μια σημαντική συνθήκη που ο Carl Rogers έθεσε στην Προσωποκεντρική του Προσέγγιση, αποτελεί μαζί με την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα, τις τρεις συνθήκες που φαίνεται να διευκολύνουν έναν άνθρωπο να αλλάζει.

Από την πολύ μικρή μας ηλικία, μάθαμε να αγαπάμε τον εαυτό μας «υπό όρους», για παράδειγμα μόνο όταν είμαστε ήσυχοι, βολικοί να αξίζουμε την αγάπη των άλλων.

Υπάρχουν στρατηγικές και tips;

Μέσα από μια ψυχοθεραπευτική σχέση στην οποία αισθανόμαστε αποδεκτοί όπως ακριβώς είμαστε- με τα καλά και τα κακά μας- μαθαίνουμε ξανά από την αρχή να αποδεχόμαστε και εμείς τον εαυτό μας και όλο αυτά μας προάγει σε κάτι καινούριο.

Συνεπώς, στο υπέροχο αυτό ερώτημα, δεν θεωρώ πως υπάρχουν στρατηγικές και tips που ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι θα παραμείνω στο να σας τονίσω πόσο σημαντική αναγνώριση είναι αυτή που κάνατε και να σας προτρέψω να ανακαλύψετε τι σας βοηθάει, με τη συνεργασία ειδικού που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό, όποτε νιώσετε έτοιμη.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 4 + 1 ασκήσεις αισιοδοξίας που μπορείς να κάνεις κάθε πρωί

Μόνο έτσι θα κάνεις καριέρα παρότι είσαι εσωστρεφής

Δυσκολεύεσαι να αποδώσεις στη δουλειά; 5 τρόποι για να… ανοίξει το μυαλό!

7 μυστικά για να ζεις καλά, παρά τις δυσκολίες

Αυτογνωσία: Ο πραγματικός μας εαυτός δεν έχει να κάνει με αυτό που σκέφτονται οι άλλοι…

Σχετικά άρθρα