Με απέλυσαν, χώρισα και μένω με τη μητέρα μου: Πώς να το διαχειριστώ;

Είμαι σε απόγνωση. Είχα μέχρι και τα 44 έτη μου μια ζωή ακριβώς όπως την επιθυμούσα. Ήμουν παντρεμένη με έναν υπέροχο άνδρα.

Εργαζόμασταν και οι δύο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με καλό μισθό, φίλους, κοινωνική ζωή, ερωτική ζωή ζωντανή, πολλά χαμόγελα στη ζωή μας. Το 2013 με απέλυσαν από την εργασία μου ξαφνικά. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ο πρώην σύζυγος, μια πληρωνόταν μια όχι.

Με απέλυσαν και μένω με τη μητέρα μου

Αφήσαμε το σπίτι μας και πήγαμε να μείνουμε με τη μητέρα μου. Εκεί άλλαξα σαν άνθρωπος. Φερόμουν άσχημα και στη μητέρα μου που τόσο αγαπώ και σέβομαι και στον πρώην σύζυγό μου λες και εκείνοι ήταν υπεύθυνοι. Η μητέρα μου μετά από 6 μήνες με δική της απόφαση έφυγε από το σπίτι και μείναμε μόνοι μας με προβλήματα οικονομικά και προβλήματα συμπεριφοράς από πλευράς  μου.

Ο πρώην σύζυγός φλέρταρε με μια κυρία 30 χρόνια μικρότερη του και μόλις το κατάλαβα τον έδιωξα από το σπίτι με τον χειρότερο τρόπο. Μετά αμέσως φίλοι και γνωστοί έψαξαν και μου βρήκαν δουλειά σε ένα σούπερ μάρκετ στο μανάβικο. Εργάζομαι εδώ και 2,5 χρόνια αλλά υποφέρω και δεν υπάρχει μέρα που να μην κλαίω.

Αποφεύγω φίλους λέγοντας ψέματα

Ο μισθός πενιχρός (358 ευρώ), η μητέρα μου κάθε μήνα μού πληρώνει λογαριασμούς και μου δίνει φαγητό. Ντρέπομαι πολύ για αυτό. Η ψυχική και σωματική μου υγεία καθημερινά πηγαίνει όλο και χειρότερα. Τις μοναδικές ημέρες που νιώθω άνθρωπος είναι η Πέμπτη και η Κυριακή που δεν εργάζομαι.

Αυτό που με πονά πολύ είναι πως έχω χάσει το χαμόγελό μου, την αισιοδοξία μου και την ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο. Τα δάκρυά μου πλέον είναι η συντροφιά μου και όσο περνά ο καιρός, κλείνομαι στις σκέψεις μου στον εαυτό μου. Οι φίλοι με ψάχνουν και εγώ με ψέματα αποφεύγω την επαφή μαζί τους αν και εκείνοι ξαναπροσπαθούν μα εγώ είμαι… παγωμένη.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, είναι σύνηθες να αναγκάζονται πολλές οικογένειες να επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων τους, προκειμένου να επιβιώσουν.

Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία για πολλούς ανθρώπους δεν ήταν θετική, καθώς δημιουργείται μία νέα δυναμική για την οικογένεια, καλώς ή κακώς είναι μία πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μας, όπως και για εσάς. Όλο αυτό, ωστόσο, καταλαβαίνω πως για εσάς δεν ήταν καθόλου θετικό και ότι μάλιστα χάνοντας την προηγούμενη εργασία σας, έδρασε αρνητικά και έφερε ένταση, νεύρα και θυμό.

Συνέβησαν πολλά…

Από τη στιγμή που έφυγε η μητέρα σας καταλαβαίνω ότι ήρθατε σε επαφή και με άλλα νέα σε σχέση με τον σύζυγό σας που άλλαξαν κατά πολύ την καθημερινότητα σας και έφεραν την απόφαση του χωρισμού. Αντιλαμβάνομαι ότι συνέβησαν πολλά γεγονότα, το ένα μετά ο άλλο, με ξαφνικό τρόπο, ίσως και βίαιο.

Είναι πολύ θετικό το ότι είχατε και έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο στη ζωή σας στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε στις δυσκολίες, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι περνάτε μία περίοδο της ζωής σας που έχει μέσα της θλίψη, μελαγχολία, πένθος και που αναζητάτε την μοναχικότητα σας.

gynaika klaiei

Ο χωρισμός και οι συνέπειές του

Κάθε σχέση που διακόπτεται στη ζωή μας, συνοδεύεται από μια περίοδο πένθους, που είναι ξεχωριστή η διάρκεια της για τον καθένα. Ο χωρισμός και οι συνέπειές του αποτελούν ένα γεγονός που πολλοί άνθρωποι το βιώνουν και πένθιμα. Καταλαβαίνω, ωστόσο, ότι ανησυχείτε αρκετά για τον εαυτό σας και νιώθετε ότι ο καιρός περνάει και ότι υπάρχει κάτι «παγωμένο» μέσα σας που είναι δύσκολο να ζεσταθεί, να επικοινωνήσει με άλλους.

Με όλο τον σεβασμό σε αυτή σας την ανάγκη να μείνετε με τον εαυτό σας, η δική μου προτροπή είναι να αναζητήσετε τη φροντίδα του εαυτού σας, είτε μέσα στο σπίτι είτε μέσα από δραστηριότητες και πράγματα που νιώθετε ότι θα σας κάνουν καλό και εκτός.

Πώς θα κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητά σας;

Ίσως στη γειτονιά και στην περιοχή που μένετε να υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες- ίσως και δωρεάν- που να σας βοηθούν να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα καινούριο στην καθημερινότητα σας που να την κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσα και λιγότερο βαρετή.

Στις συνθήκες αυτές επίσης, υπάρχουν σε αρκετές περιοχές δωρεάν κέντρα ψυχικής υγείας που υποστηρίζουν ανθρώπους και μπορείτε να επωφεληθείτε από τη δράση τους, αν το κρίνετε. Ευχαριστώ για το μήνυμα και ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς αντιμετωπίζουμε την απελπισία από τα χρέη;

Νιώθω αβεβαιότητα για το μέλλον: Τι βήματα να κάνω για να το αλλάξω αυτό;

Πώς θα μάθεις να βάζεις λεφτά στην άκρη χωρίς καν να το καταλάβεις;

ΟΑΕΔ: Μετρούν τα ένσημα ταμείου ανεργίας για να πάρω σύνταξη;

Σχετικά άρθρα