Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν οι γονείς γίνονται «βάρος»

Από τα 12 μου αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική όταν έβλεπα διαφημιστικό στην τηλεόραση με μουσική σχολή ΙΕΚ. Το είπα στους γονείς μου και η απάντηση ήταν αρνητική αλλά εν τέλει ξεκίνησαν στη σχολή  που ήθελα.

Όταν ξεκίνησα, υπήρχε άγχος από τους δικούς μου μα εγώ πίστευα σε εμένα αν και εκείνοι πίστευαν ότι δεν θα βγει κάτι. Στη συνέχεια απέρριπταν αυτό που κάνω και συνεχίζουν ακόμα τώρα που ξεκινάω την καριέρα μου. Επιμένουν να με απογοητεύουν με τα πάντα και θέλουν να κάνω κάτι που δεν ξέρω αν το θέλω, την οικογενειακή επιχείρηση.

Έχω κουραστεί από όλα αυτά

Αλλά θέλω να ασχοληθώ με τα δικά μου, όπως μόδα και μουσική. Αποφάσισα να κάνω μια ακόμα σχολή (μάρκετινγκ) για να μπορώ να έχω μια εικόνα πώς μπορώ να κάνω αυτό που θέλουν. Καθημερινά είναι αγχωμένοι με το τι θα κάνω και αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνω λάθος και γίνεται αυτό.

Να συμπληρώσω ότι δεν ήμουν καλός μαθητής και μου λένε «αν δεν διαβάζεις, θα σε διακόψουμε από εκεί». Ακόμα δεν πήγα να δω τι γίνεται και έχουμε καβγά. Έχω κουραστεί από όλα αυτά. Ούτε φίλοι μου έμειναν ούτε οικογένεια. Εξάλλου, αν ήμαστε οικογένεια, θα με στήριζαν και δεν θα με κρατούσαν πίσω.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Αυτή η συμπεριφορά που περιγράφετε αφορά, δυστυχώς την πλειονότητα των γονιών. Η δυσκολία που έχετε πιθανόν να σχετίζεται με μια αμφιθυμία που έχετε σε σχέση με τις δυνατότητές σας να πετύχετε ώστε να ανταπεξέλθετε στη ζωής σας.

Σίγουρα θα ήθελαν να αναλάβετε τη δουλεία τους αλλά αυτό είναι δικό τους ζήτημα. Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να σπουδάσουν δουλεύοντας και κάποιες ώρες την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξετε στον εαυτό σας ότι έχετε τις δυνατότητες να πειθαρχήσετε στη ζωή σας. Η προσπάθεια για οικονομική αυτονομία θα σας βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό να ανεξαρτητοποιηθείτε.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο φόβος της αποτυχίας: Πώς θα τον αντιμετωπίσω;

Ο φόβος μικραίνει όσο εμείς πηγαίνουμε κατά πάνω του

Πανελλήνιες και άγχος αποτυχίας: Τι θα πει ο κόσμος αν δεν περάσω πάλι πουθενά;

Σχετικά άρθρα