Δυσφορία και βουητό στα αυτιά: Μπορεί να συνδέονται με οισοφαγική παλινδρόμηση;

Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο πρόβλημα υγείας μου. Πριν από επτά μήνες ξύπνησα ξαφνικά το βράδυ με δυσφορία και δύσπνοια. Πήγα στο πρώτων βοηθειών και μέχρι να φτάσω η φωνή μου είχε κλείσει. Οι γιατροί μου έδωσαν εισπνοές κορτιζόνης αλλά δε μου βρήκαν τίποτα. Δύο μέρες μετά μου συνέβη πάλι το ίδιο. Έκτοτε έκανα πάρα πολλές εξετάσεις ( λαρυγγoσκόπηση, αίματος, αναπνοής, υπέρηχο λαιμού). Τα συμπτώματα ήταν πάντα αυτιά που βούλωναν έντονα (μου βρήκαν ωτίτιδα), κόμβος στο λαιμό που με έπνιγε σαν μια μάζα που δεν έφευγε, κακοσμία στόματος, έντονο αίσθημα κόπωσης και καταβολής, δέκατα. Οι γιατροί δεν μου έβρισκαν τίποτα.

Η διάγνωση των γιατρών

Εξετάστηκα σε Ελλάδα και Ιταλία (ζω Ιταλία) και η διάγνωση ήταν πάντα ίδια, πιθανό ψυχολογικό άγχος. Μέχρι που ένας γιατρός μου είπε ότι ίσως πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ζήτησε να κάνω γαστροσκόπηση, μου βρήκαν ελαφριά γαστρίτιδα αλλά κανένα μικρόβιο. Ο γιατρός μου έγραψε φαρμακευτική αγωγή με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Η αγωγή που μου δόθηκε

Επίσης ζήτησε να ακολουθήσω μια δίαιτα με αρκετά υγρά, καθόλου καφέ και σοκολάτα, ελαφριά τροφή. Ακολούθησα την αγωγή του όμως έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχω θεραπευτεί. Μοιάζει μάλιστα να κάνει κύκλους η ασθένεια με διαστήματα που είμαι καλύτερα και μετά πάλι επανέρχονται τα συμπτώματα. Είχα ξεκινήσει μόνη μου τα φάρμακα nexium τα οποία θεωρώ πως κρατούσαν σε μια ύφεση τα συμπτώματα αλλά δεν μπορούσα να τα συνεχίσω γιατί ήδη είχα εξαντλήσει το διάστημα λήψης τους. Επίσης δεν θεωρώ ότι θεραπεύουν. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Από χθες επανήλθε το έντονο βούλωμα στα αφτιά και σαν να μου ξεκινάει βρογχίτιδα. Θα ήθελα τη συμβουλή σας παρακαλώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι υγεία.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Ό,τι περιγράφετε πως βιώνετε είναι συμβατό με την διάγνωση της οισοφαγικής παλινδρόμησης. Τόσο τα συμπτώματα αυτά καθαυτά όσο και το θεραπευτικό κριτήριο της ύφεσης τους με τη λήψη ανταγωνιστών της αντλίας πρωτονίων.

Η οισοφαγική παλινδρόμηση πέρα από τα τυπικά συμπτώματα του οπισθοστερνικού καύσου και των όξινων αναγωγών μπορεί να διαλάθει και ως απλώς βήχας, βράγχος φωνής ακόμα και ως ερεθιστικός βρογχόσπασμος που μοιάζει με άσθμα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο σας προκείμενου να ρυθμίσει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεστε. Στο μεταξύ αποφύγετε το αλκοόλ, όξινα αναψυκτικά (όπως η λεμονάδα, η πορτοκαλάδα και τα ποτά τύπου cola), το ξύδι, τα πικάντικα μπαχαρικά και καρυκεύματα, την καφεΐνη, τα λιπαρά γεύματα και το κάπνισμα.

Γενικά προτιμάτε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα παρά λίγα και μεγάλα. Επιπλέον το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από την νυκτερινή κατάκλιση και το κρεβάτι θα πρέπει να διαθέτει ανυψωμένο προσκέφαλο (μαξιλάρι πάχους τουλάχιστον 15 cm). Αν συνυπάρχει παχυσαρκία θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για απώλεια σωματικού βάρους.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD

Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βουητό στα αυτιά: Ποια τα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Έχω θολούρα και ένα συνεχές βουητό στο αυτί μου. Τι μου συμβαίνει;

Υποφέρω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι θα πρέπει να προσέχω;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πότε και γιατί κινδυνεύεις;

 

Σχετικά άρθρα