Αρχική / Παιδί / 4 +1 tips για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας τη δεξιότητα της οργάνωσης
mama malonei paidi2

4 +1 tips για να καλλιεργήσετε στο παιδί σας τη δεξιότητα της οργάνωσης

Πώς θα καλλιεργήσετε στο παιδί σας τη δεξιότητα της οργάνωσης; «Έχασα το μολύβι μου», «Ξέχασα τη φωτοτυπία κάτω από το θρανίο», «Μάλλον θα είναι στο σχολείο το βιβλίο μου», και άλλες παρόμοιες φράσεις είναι σύνηθες φαινόμενο να ακούγονται από ορισμένα παιδιά. Αυτό δημιουργεί επιπλέον άγχος στους γονείς, καθώς λανθασμένα είναι εκείνοι, οι οποίοι καλούνται να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους όσα τους λείπουν, προκειμένου να πάνε καθόλα προετοιμασμένα την επόμενη μέρα στο σχολείο.

Γράφει η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Despoina donta

Ωστόσο, η δεξιότητα της οργάνωσης μπορεί να καλλιεργηθεί στο παιδί, κι έτσι να μπορεί να αυτονομηθεί και να είναι ανεξάρτητο, πάντα σε κατάλληλο βαθμό σε σχέση με την ηλικία του.

 Δημιουργήστε προβλέψιμες καταστάσεις για επιτυχία

Μπορείτε να ξεκινήσετε από την προσχολική ακόμη ηλικία και να απαριθμείτε πόσα πράγματα παίρνετε μαζί σας όταν πηγαίνετε κάπου, και φεύγοντας από εκεί, να επαληθεύετε από κοινού αν τα πήρατε όλα. Έτσι, ενισχύετε τη μνήμη του παιδιού σας, αυξάνεται το αίσθημα ευθύνης και επιβραβεύεται άμεσα, όταν δει πως έχει μετρήσει όλα τα αντικείμενα που χρειάζονταν. Σταδιακά, μπορείτε να αυξάνετε τη δυσκολία.

 Μη φωνάζετε στα παιδιά

Σε καμία περίπτωση μην αντικαθιστάτε όσα χάνουν τα παιδιά, παρά μόνο τα απαραίτητα. Μην σπεύδετε εσείς να βρείτε κάτι που χάθηκε αλλά ενθαρρύνετε τα ίδια να ψάξουν. Μπορείτε να τα καθοδηγήσετε προς το μέρος όπου μπορεί να βρίσκεται το χαμένο αντικείμενο (π.χ. τα γυαλάκια της κολύμβησης στα αποδυτήρια) αλλά αφήστε να ψάξουν μόνα τους. Θυμηθείτε πως είναι αδύνατο να θυμούνται τα πάντα, ιδιαίτερα όταν είναι πολύ δραστήρια, για αυτό μην ανεβάζετε πολύ ψηλά τον πήχη.

Μη βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας

Χαρακτηρίζοντας το παιδί σας ως «ανεύθυνο» ή «ξεχασιάρη» ή «αφηρημένο» καταφέρνετε να το κάνετε να επιβεβαιώσει την ταμπέλα που του φορέσατε.

paidi diabasma2

Λειτουργήστε ως θετικό παράδειγμα προς μίμηση

Μπορείτε να πείτε «Χμμμ… για να δω, πήρα όλα όσα χρειαζόμουν πριν φύγω; Κλειδιά, μπουφάν, τσάντα, ομπρέλα». Ή να πείτε «Εδώ βάζω τα κλειδιά μου, για να μην τα ξεχνάω. Εσύ πού θα μπορούσες να βάζεις τα χαρτιά σου για να μην τα ψάχνεις κάθε μέρα;» Έτσι, δείχνετε στο παιδί σας πώς θα θέλατε να πράττει για να οργανώνεται, χωρίς να του κάνετε «κήρυγμα».

Αξίζει περισσότερη προσπάθεια!

Το να είναι κανείς οργανωμένος χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή. Όμως με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να έχουμε πιο ήρεμα παιδιά, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο χαρούμενα. Προοδευτικά, θα καταφέρουν μεγαλύτερες προκλήσεις και μεγαλύτερα όνειρα!

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Educational Needs
University of Leeds, UK
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θετική πειθαρχία: 5 βήματα για να μην σας πηγαίνει… κόντρα

Ο… πονοκέφαλος της ορθογραφίας

Πώς να αναπτύξετε τα 9 είδη νοημοσύνης στο παιδί σας

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X