Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης: Γιατί τα τελευταία του ποιήματα ήταν γεμάτα οργή;

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης. Ήταν ποιητής, κριτικός, μελετητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννημένος στην Ελβετία το 1921, σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόννης.

Έζησε στην Αγγλία και τη Γαλλία

Εργάστηκε ως υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, μεταφραστής, συνεργάτης και εκδότης περιοδικών. Έγραψε άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές της γενιάς του 1930, όπως ο Γιώργος Σεφέρης.

Έζησε στην Αγγλία από το 1944 έως το 1953 και γνώρισε τον Έλιοτ και όλο τον κύκλο του. Το διάστημα 1954 – 1960 έμεινε στο Παρίσι και σχετίστηκε με τον Αντρέ Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές.

Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό «Πάλι» (1963 – 1966). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό «Lettres Nouvelles».

Γιατί τα τελευταία του ποιήματα ήταν γεμάτα οργή;

Το 2006, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής. Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Στα τελευταία ποιητικά του βιβλία ο Βαλαωρίτης εκφράζει την οργή του για το τέλμα στο οποίο περιέπεσε ο νεοελληνικός βίος μετά την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης: Ο άνθρωπος πίσω από τον Αν. Παπανδρέου

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Οι τελευταίες του στιγμές

Πέθανε η 9χρονη κόρη του Λουίς Ενρίκε – Το σπαρακτικό μήνυμα

Σχετικά άρθρα