Έμαθα πως είμαι υιοθετημένη: Τα βήματα για το συνειδητοποιήσεις

Πρόσφατα έμαθα πως είμαι υιοθετημένη. Γενικά με τους θετούς γονείς μου δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις και τώρα δεν μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου.

Από τη μια θέλω να ψάξω τους πραγματικούς γονείς μου και από την άλλη δεν είμαι σίγουρη. Και είναι στιγμές που απλά νιώθω πως δεν θέλω καμία σχέση με τους θετούς γονείς μου. Καταλαβαίνω πως με μεγάλωσαν και με αγάπησαν όπως αυτοί μπορούσαν αλλά εγώ ποτέ δεν τους ένιωθα σαν πραγματικούς μου.

Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ

Με τη μάνα μου ήμαστε συνέχεια μαλωμένες μέχρι που έφυγα για σπουδές και από τότε ζω μόνη μου. Αλλά ποτέ δεν κατάφερα να τη συγχωρέσω για τη συμπεριφορά της απέναντί μου. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό.

Τη μια είμαι καλά και την άλλη δεν θέλω ούτε να τους βλέπω και ούτε να τους μιλάω. Όταν έμαθα πως είμαι υιοθετημένη, κατά βάθος ένιωσα μια ανακούφιση που δεν είμαι κόρη του και γενικά δεν έχω καμία συγγένεια με αυτό το σόι.

baby

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Καταλαβαίνω ότι έχετε ανάμεικτα συναισθήματα για το γεγονός ότι μάθατε ότι είστε υιοθετημένη και είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά είναι σημαντικό να δείξετε ψυχραιμία και να αντιμετωπίσετε το θέμα με σύνεση.

Τα άτομα που μαθαίνουν στην ενήλικη ζωή ότι είναι υιοθετημένα είναι πιο δύσκολο να το αποδεχθούν, καθώς δεν έχει παγιωθεί στη βιωματική τους αντίληψη. Οι θετοί γονείς, φοβούμενοι την αντίδραση του παιδιού, καθυστερούν να αποκαλύψουν αυτή την πληροφορία.

Τα βήματα για το συνειδητοποιήσεις

Σε πρώτη φάση, είναι βασικό να αποδεχθείτε το γεγονός και να μην καταπιέσετε τα συναισθήματα σας, όπως ο θυμός, η θλίψη, το αίσθημα προδοσίας ή η άρνηση που μπορεί να αισθάνεστε.

Εφόσον, έχετε συνειδητοποιήσει το γεγονός, μπορείτε να προχωρήσετε στην αναζήτηση πληροφοριών και να είστε έτοιμη για επιτυχή ή ανεπιτυχή αναζήτηση. Μπορείτε να το συζητήσετε με τους θετούς σας γονείς και αν έχουν κάποιες πληροφορίες που θα σας βοηθούσαν στην αναζήτηση.

Σημαντικό κομμάτι, όμως είναι και η σχέση σας με τους θετούς σας γονείς. Το αίσθημα της συγχώρεσης είναι βασικό για εμάς, όχι για τους άλλους, κατανοώντας λάθη και αδυναμίες. Εντοπίστε, τι σας ενοχλεί στη σχέση με τους θετούς σας γονείς, για να το αναγνωρίσετε και να πετύχετε την εσωτερική ηρεμία.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Σίγουρα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αλλά θα το κάνετε για τον εαυτό σας. Η ψυχοθεραπεία σίγουρα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα νέα δεδομένα, αλλά και να επαναπροσδιορίσετε τους ρόλους και τη σχέση σας με τους θετούς σας γονείς.

Στόχος της θεραπείας σε αυτή την περίπτωση είναι η τροποποίηση  των παγιωμένων ερμηνειών που ενδέχεται να έχετε για να κατανοήσετε τα γεγονότα και η δυνατότητα να ορίσετε εκ νέου τα συναισθήματα σας, τον εαυτό σας και τη ζωή σας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση για να μπορέσετε να αποδεχθείτε τη νέα κατάσταση.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υιοθεσία και θετοί γονείς: Πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια από θεραπευτή;

Υιοθεσία παιδιού: Οι ανασφάλειες ενός ζευγαριού

Σχετικά άρθρα