Τρέμω ολόκληρη, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω και θέλω να φύγω: Τι είναι;

Διαβάζω διάφορες ιστορίες περί κρίσεων πανικού αλλά δεν βρίσκω κάτι κοινό με αυτό που συμβαίνει σε εμένα. Έχει περίπου δύο εβδομάδες που αισθάνομαι δυσάρεστα.

Κυρίως τις βραδινές ώρες και πιο συγκεκριμένα στον ύπνο μου. Όλη μου η μέρα είναι φυσιολογική και ξαφνικά το βράδυ αρχίζω και αισθάνομαι πως ασφυκτιώ. Πέφτω για ύπνο και ξυπνάω μετά από ώρες με τρόμο.

Τρέμω ολόκληρη

Τρέμω ολόκληρη και οι παλμοί μου είναι υψηλοί. Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω και θέλω απλά να φύγω, να βγω έξω. Με ενοχλεί ο παραμικρός ήχος, με ταράζει. Δυσκολεύομαι ακόμα και νερό να πιω.

Άλλες φορές διαρκεί για λίγο και άλλες μέχρι ώρα ίσως και παραπάνω. Προσπαθώ να βρω την αιτία καθώς με βρήκε σε μια φάση όπου ξεκουράζομαι και δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ το καλοκαίρι μου.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Τα σωματικά συμπτώματα τα οποία περιγράφετε, «ασφυκτιώ» που ισούται με αυτό που ονομάζουμε δυσφορία, τρέμουλο, «οι παλμοί μου είναι υψηλοί» δηλαδή ταχυπαλμία/ταχυκαρδία, «δυσκολεύομαι να αναπνεύσω» δηλαδή δύσπνοια/κοντανάσαιμα, «θέλω να φύγω, να βγω έξω» δηλαδή ανάγκη να διαφύγετε από τη σωματική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε που δε μπορείτε να ελέγξετε το σώμα σας, είναι όλα κλασικά συμπτώματα άγχους που τα βλέπουμε στις κρίσεις πανικού αλλά και μεμονωμένα το καθένα.

Αυτό λοιπόν, που σας συμβαίνει είναι ότι παθαίνετε κρίσεις πανικού την ώρα του ύπνου με μια ήδη τεταμένη ψυχική και σωματική κατάσταση ίσως και πριν κοιμηθείτε. Δεν είναι σπάνιο κρίσεις πανικού να εκδηλώνονται στην απόλυτη ηρεμία και να μας ξυπνούν στη μέση της νύχτας, είναι κάτι σύνηθες σε πολλούς ανθρώπους που για κάποιο λόγο βιώνουν έντονο άγχος σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Πού οφείλονται αυτές οι… κρίσεις;

Το άγχος δεν «παράγεται» μόνο επί τόπου, στιγμιαία. Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να χτίζεται και να συσσωρεύεται καιρό. Το άγχος μπορεί να είναι επίσης αθροιστικό και να μην δημιουργείται και αυξάνεται μόνο από ένα συγκεκριμένο περιστατικό αλλά από πολλά μικρά ή μεγαλύτερα γεγονότα που έχουν συμβεί στο πρόσφατο ή και βαθύτερο παρελθόν μας, εξ’ ου και η συσσωρευτική του ιδιότητα.

Όταν ζούμε σε καθημερινούς ρυθμούς ρουτίνας, που οι μέρες μας μοιάζουν πανομοιότυπες, ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε μια συνεχή αφύπνιση όπου υπάρχει η ανάγκη να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις και που δεν αφήνουμε εύκολα τον οργανισμό μας να χαλαρώσει και πολύ. Άρα, ο οργανισμός μας υπέρ-λειτουργεί για να ικανοποιήσει τις ημερήσιες απαιτήσεις.

Όταν επιστρέφουμε, συνήθως στις διακοπές μας, σε πιο χαλαρούς, όπως λέμε ανθρώπινους ρυθμούς, έρχεται το άγχος ή κάποια αρρώστια (πολύ συχνά βλέπουμε ανθρώπους που αρρωσταίνουν στις διακοπές τους) και μας χτυπά την πόρτα. Αυτή τη στιγμή αυτό που βιώνετε με το άγχος σας δεν είναι προϊόν του σήμερα και της κάθε μέρας που ζείτε πιο χαλαρά τώρα στις διακοπές σας. Αυτό που ζείτε είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων μηνών ή και ετών που προηγήθηκαν στη ζωή σας.

Μια κρίση πανικού διαρκεί μερικά λεπτά

Αν έχετε βιώσει μια μεγάλη στεναχώρια, ή ένα διάστημα έντονης πίεσης και στρες, μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, ή οτιδήποτε που εσάς σας αναστάτωσε ψυχικά, τότε τώρα βιώνεται την εκδήλωση της έντασης, του άγχους αυτής της κατάστασης. Δεν είναι αφύσικο που το σώμα σας αντιδρά, αν βιώσατε κάτι πολύ έντονο και σας προειδοποιεί με το τρόπο του να ρίξετε ρυθμούς και να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας.

neurosikes-skepseis-agxos

Όσο για τη διάρκεια αυτού, πολύ συχνά ακούμε από θεραπευόμενους μας ότι η κρίση πανικού τους διήρκησε ώρες. Μια κρίση πανικού διαρκεί μερικά λεπτά και στην ουσία από την ώρα που θα αρχίσετε να βιώνετε το πρώτο σύμπτωμα άγχους μέχρι να κορυφώσει η κρίση και να επιστρέψετε στην πλήρη ηρεμία, αυτό διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Ο τρόμος για το άγνωστο

Αυτό που σας κάνει να νιώθετε ότι διαρκεί παραπάνω είναι ο τρόμος που σας κατακλύζει για αυτό το άγνωστο που σας συμβαίνει και δε ξέρετε πως να το διαχειριστείτε. Αν παραμείνετε στάσιμη και αποδεχτείτε ότι παθαίνετε μία κρίση και την αφήσετε να ολοκληρώσει, όσο επώδυνη κι αν είναι, αναγνωρίζοντας τα στάδια που πολύ ωραία περιγράψατε ένα-ένα, τότε η κρίση θα ολοκληρωθεί και θα σας αφήσει πολύ πιο σύντομα χωρίς να παρατείνετε το τρόμο σας, άθελα σας.

Όσο για τα αίτια της κατάστασης σας, είστε η μόνη που μπορεί να γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό. Αν δυσκολεύεστε να ενώσετε τα κομμάτια του παζλ και να κατανοήσετε το γιατί, τότε θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που μαζί του θα βρείτε τη πηγή του άγχους σας και θα το αντιμετωπίσετε.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος: Οι σκέψεις με κυριεύουν στον ύπνο – Μου «κόβεται» η ανάσα!

Έχω παχύνει και από το άγχος μου όλο τρώω. Πώς θα απαλλαγώ από τα κιλά;

Άγχος και φόβος: Πώς το σώμα επηρεάζει την ψυχή;

Σχετικά άρθρα