Γίνομαι παππούς και δεν το περίμενα! Ποιος είναι ο ρόλος μου;

Η κόρη μου (21 ετών και φοιτήτρια στο 3ο έτος στο Παιδαγωγικό) μας ανακοίνωσε πως έχει δεσμό με έναν 17 χρόνια μεγαλύτερό της. Είναι delivery στο επάγγελμα και δεν έχει τελειώσει ούτε το λύκειο.

Είναι έγκυος στον 4ο μήνα και θέλουν να παντρευτούν και να τη συνοδέψω στην εκκλησία. Είμαστε σε απόγνωση και πέσαμε από τα σύννεφα εγώ και η μητέρα της. Ποια είναι η συμβουλή σας και πώς πρέπει να αντιδράσουμε σαν γονείς;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Μην έχοντας την επαγγελματική ιδιότητα ενός γυναικολόγου και από τα λίγα που γνωρίζω, η επιλογή της διακοπής μίας εγκυμοσύνης σε αυτή τη φάση της κύησης είναι δύσκολη έως αδύνατη. Με βάση λοιπόν αυτή την υπόθεση βρίσκεστε σαν γονείς απέναντι, μάλλον, σε ένα τετελεσμένο γεγονός όπου η κόρη σας θα γίνει μητέρα.

Κατανοώ ότι δεν είναι κάτι που εύκολα μπορείτε να διαχειριστείτε σαν σκέψη και το σοκ είμαι βέβαιη πως είναι μεγάλο, όμως αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συμβουλεύσετε την κόρη σας και να την στηρίξετε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Η συμβολή σας δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομική, εφόσον χρειαστεί, αλλά περισσότερο συμβουλευτική απέναντι της για το βήμα που πάει να κάνει στη ζωή της. Είναι σημαντικό να της είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον σας ανακοινώνει σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης της ότι θα φέρει στο κόσμο ένα παιδί, σημαίνει ότι ως ενήλικας έχει αποφασίσει να αναλάβει και την ευθύνη να μεγαλώσει, φροντίσει και διαπαιδαγωγήσει με το σύντροφό της αυτό το παιδί.

Ο ρόλος σας είναι να ενισχύσετε αυτό το μοντέλο της οικογένειας και αν με τον σύντροφο της είναι αγαπημένοι να μείνουνε μαζί και να χτίσουν από τώρα μια ζωή, το κατάλληλο περιβάλλον, που θα μπορεί να καλωσορίσει ένα παιδί.
Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτές των νέων συνθηκών αλλά όχι οι απόλυτοι υπεύθυνοι για αυτό που έρχεται στη ζωή της.

Εκείνη είναι υπεύθυνη για τη νέα της ζωή

Πρέπει να κατανοήσει ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για τη νέα της ζωή και όχι εσείς γιατί μόνο έτσι θα φέρει ισορροπία στην σχέση της με το σύντροφο της και αντίστοιχα θα κατανοήσει τον δικό της αλλά και το ρόλο του συντρόφου της σε όλο αυτό. Αφουγκράζομαι ότι το επάγγελμα του συντρόφου της σας απασχολεί και υποψιάζομαι λόγω οικονομικών συνθηκών.

Καλό θα ήταν να μεταφέρετε στη κόρη σας τους προβληματισμούς σας και τις ανησυχίες σας δίνοντας και επιχειρήματα για αυτά χωρίς όμως να προσπαθήσετε να τις επιβάλετε τη γνώμη σας γιατί είναι βέβαιο ότι απλά θα έρθετε σε σύγκρουση και δε θα σας ακούσει.

Είναι προτιμότερο να σας νιώθει σαν ανθρώπους που την συμβουλεύετε και τρέχει σε εσάς για καθοδήγηση με δική της πρωτοβουλία, παρά να προσπαθείτε να τις επιβάλετε τις απόψεις σας με αποτέλεσμα να θέλει να φύγει μακριά σας.

agapi

Την αγαπάτε

Η γνώμη μου είναι να τη συνοδεύσετε στην εκκλησία γιατί είναι κόρη σας και την αγαπάτε, αλλιώς πιστεύω δεν θα ζητάγατε συμβουλές για το πως να διαχειριστείτε την κατάσταση, κάνοντας της όμως σαφές ότι αυτή είναι και μία συμβολική κίνηση που την συνοδεύετε στην καινούρια της ζωή την οποία θα πρέπει να ζήσει και να διαχειριστεί μόνη της με τον σύντροφο που εκείνη επέλεξε κι όχι να στηρίζεται στις δικιές σας δυνάμεις.

Εξάλλου, ο σύντροφος της είναι σε μια ηλικία που θα πρέπει να έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση και αν δεν την έχει τότε σίγουρα σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να βρει τρόπο να την αποκτήσει και να πάρει κι αυτός την ζωή στα χέρια του καθώς σύντομα θα παντρευτούν και θα φέρουν στο κόσμο ένα παιδί.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εγκυμοσύνη στη σχέση: Πώς το χειρίζεσαι όταν συμβαίνει αλλά δεν το περίμενες;

Άγχος και στρες στην εγκυμοσύνη: Κάνει κακό στο μωρό μου;

Διακοπή εγκυμοσύνης με φάρμακα – ‘Ολα όσα πρέπει να ξέρεις

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: «Είμαι σχεδόν 4 μηνών έγκυος. Μπορώ να κάνω διακοπή κύησης»;

Σχετικά άρθρα