Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα

Πολλά ήταν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε χθες αρκετές περιοχές της χώρας. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Μέχρι και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από κλιμάκια της Πυροσβεστικής κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά την ισχυρή καταιγίδα που ξέσπασε στην περιοχή χθες το βράδυ.

Θεσσαλονίκη: Ποιες περιοχές είχαν σοβαρότερο πρόβλημα;

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση. Σε δεκαεπτά περιπτώσεις επενέβησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως και ισόγειους χώρους. Το έργο της άντλησης συνεχίζεται σήμερα το πρωί σε περιοχές του Λαγκαδά όπως στο Περιβολάκι, τα Λαγυνά, το Καβαλάρι και τη Νικόπολη.

Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν από χθες το βράδυ εννέα διασώσεις ανθρώπων, κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας, που αφορούσαν στην απομάκρυνσή τους από σπίτια και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά κατέληξαν μέσα σε σπίτια στους Ανθόκηπους, κάτω από την αερογέφυρα Σταυρούπολης, όταν υπερχείλισε ρέμα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, με μεγάλη δυσκολία και χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς ανατολικά, εξαιτίας πολλαπλών συγκρούσεων οχημάτων που συνέβησαν από το πρωί και αποδίδονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος μετά την βροχόπτωση, αλλά και την περιορισμένη ορατότητα.

Τα περιστατικά -μόνο με υλικές ζημιές- έγιναν στο τμήμα της περιφερειακής από Τούμπα έως την Πυλαία, ενώ το μποτιλιάρισμα φτάνει έως την Τριανδρία, όπου υπάρχουν τροχονόμοι που κάνουν εν μέρει εκτροπή της κυκλοφορίας.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη νταλίκα η οποία προσέκρουσε σε προστατευτικό στηθαίο δεξιά του δρόμου κι «έγειρε», ενώ στη συνέχεια έπεσε πάνω της άλλο όχημα.

Χαλάζι στα Τρίκαλα

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στα ανατολικά του νομού Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr, επλήγησαν χωριά όπως η Ράξα, ενώ πολύ ισχυρή καταιγίδα έπληξε το βράδυ την περιοχή της Φαρκαδόνας. Σύμφωνα με τις καταγραφές, εκδηλώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση στο χωριό της Φανερωμένης και στις γύρω εκτάσεις, ενώ πολύ δυνατή ήταν η ένταση της βροχής στο κέντρο της Φαρκαδόνας και στα υπόλοιπα χωριά.

Στη Φανερωμένη οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, με το χαλάζι να έχει σκεπάσεις δρόμους και καλλιέργειες. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και τριφυλλιού.

Εκτιμάται ότι η καταστροφή είναι μεγάλης έκτασης, καθώς το χαλάζι σκέπασε και τα χωράφια.

Μία πρώτη αυτοψία έχουν ήδη κάνει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Μεριβάκης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φανερωμένης, Άρης Κωστόπουλος.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, το μέγεθος και η έκταση των οποίων θα εκτιμηθεί σήμερα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και σήμερα, Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα πλήξει περισσότερο;

 

Σχετικά άρθρα