Σουβλάκια με φιλέτο σολομού και πορτοκάλι

Θέλετε να φτιάξετε κάτι ιδιαίτερο αλλά και θρεπτικό; Τότε μπορείτε να  ετοιμάσετε σουβλάκια με φιλέτο σολομού και πορτοκάλι.

Συστατικά

  • 500 γρ. φιλέτο σολομού (χωρίς πέτσες και κόκαλα),
  • 2 πορτοκάλια,
  • 1 φλ. λευκό, ξηρό κρασί,
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο,
  • Αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

Περνάτε από ψιλό τρίφτη το ένα πορτοκάλι, παίρνετε το ξύσμα και ύστερα το στύβετε για να πάρετε το χυμό. Κόβετε το δεύτερο πορτοκάλι σε ροδέλες και το σολομό σε μεγαλούτσικους κύβους (πλευράς 2 ½ εκ. περίπου).Βάζετε τους κύβους του σολομού σε μια μη μεταλλική λεκάνη, τους περιχύνετε με το χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτετε το ξύσμα και τους ανακατεύετε για να πιάσουν καλά, παντού. Κρατάτε το ψάρι σκεπασμένο στο ψυγείο για 3-6 ώρες, ανακατεύοντάς στα ενδιάμεσα μια-δυο φορές.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στραγγίζετε τους κύβους του σολομού κρατώντας τη μαρινάτα τους και τους περνάτε σε 8 σουβλάκια. Απλώνετε τις ροδέλες του πορτοκαλιού σε ένα ταψάκι και βάζετε από πάνω τα σουβλάκια. Τα ραντίζετε με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε μέσα στο ταψί το κρασί και τη μαρινάτα. Ψήνετε τα σουβλάκια για 15 λεπτά στο φούρνο. Τα βγάζετε και τα σερβίρετε αμέσως περιχύνοντάς τα με λίγο από το ζουμί του ταψιού.

Tips για τα πορτοκάλια

Έξι μέτρια πορτοκάλια ζυγίζουν περίπου 1 κιλό και μας δίνουν 2 φλ. χυμό και 4-5 κουταλιές ξύσμα. Ένα πορτοκάλι δηλαδή μας δίνει 1/3- ½ φλ. χυμό και 1 κουταλιά περίπου ξύσμα. Πριν στύψετε τα πορτοκάλια σας, τα περνάτε από τον τρίφτη και μαζεύετε το ξύσμα. Μπορείτε να το βάλετε σε ένα μικρό πλαστικό σακουλάκι ή κουτάκι στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιείτε όποτε το χρειάζεστε για τα κέικ σας ή για να αρωματίζετε τις μαρινάτες. Κρατά για 6 μήνες στην κατάψυξη. Όσο για το χυμό του πορτοκαλιού, αν μπει σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο (πρέπει να είναι στεγανά κλειστό!), κρατά για 6-7 μέρες και διατηρεί το 90% της βιταμίνης C.

Πηγή: xrysessyntages.com

Από τον Σεφ Κυριάκο Κυριάκου

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πεντανόστιμα σουβλάκια θαλασσινών

Σουβλάκια κοτόπουλου με κρούστα ξηρών καρπών!

Σουβλάκια με γαρίδες και μπέικον

Σολομός με βερίκοκα και κινόα

Σολομός σοτέ με ταλιατέλες λαχανικών χωρίς γλουτένη

Σχετικά άρθρα