toyrkia

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα μικρά φονικά drones Kargu: Το «σχέδιο» για όλο το Αιγαίο

Η Τουρκία πρόκειται σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει πλήρως αυτόνομα drones (UAV), ικανά να εντοπίζουν και να σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Η γειτονική χώρα άρχισε πρόσφατα την παραγωγή εξοπλισμένων drones που ελέγχονται από άνθρωπο χειριστή και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει εκατοντάδες φορές στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα

Τώρα, προχωρά στο επόμενο βήμα, τη χρήση αυτόνομων drones, σύμφωνα με δημοσίευμα του «New Scientist». Η τουρκική αμυντική εταιρεία STM (που ιδρύθηκε το 1991) ανακοίνωσε ότι ο στρατός τής χώρας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα αυτόνομα drones Kargu στις αρχές του 2020.

Πρόκειται για εναέρια οχήματα βάρους επτά κιλών, με τέσσερις έλικες (quadcopters), που δρουν επίσης ως μέρος ενός ευρύτερου σμήνους, οι μονάδες του οποίου μπορούν να συνεργάζονται.

Τι είναι τα μικρά φονικά drones Kargu;

Τα Kargu διαφημίζονται από τη STM ως χρήσιμα για επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικές και ασύμμετρου πολέμου, τόσο εναντίον στατικών όσο και κινούμενων στόχων (ανθρώπων, οχημάτων κ.ά.). Διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και αλγόριθμους βαθιάς μάθησης. Μπορούν να λειτουργήσουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, να κάνουν πλήγματα ακριβείας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα οπλικά συστήματα και αυτοκαταστρέφονται αν χρειαστεί.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία εργάζεται πυρετωδώς για την εγχώρια ανάπτυξη ολοένα πιο εξελιγμένων και φονικών drones, καθώς και πυραύλων «Κρουζ», με στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου με έδρα τις ΗΠΑ Al-Monitor, που παρακολουθεί στενά με ειδησεογραφία και αναλύσεις τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το δημοσίευμα υπογράφει ο Τούρκος πρώην στρατιωτικός Μετίν Γκουρσάν, ο οποίος μετά την παραίτησή του από τον τουρκικό στρατό, έγινε ανεξάρτητος αναλυτής για στρατιωτικά θέματα.

Η πρώτη δοκιμή του πυραύλου «Κρουζ»

Η πρώτη δοκιμή του πυραύλου «Κρουζ» SOM-B2 ήταν επιτυχής στις 6 Σεπτεμβρίου. Οπότε αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο οπλικό σύστημα του drone Akinci, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό εντός του 2021.

Η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την εταιρεία Baykar Makina και, παρά την οικονομική κρίση. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα τής χορήγησε επιδότηση περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και φορολογικές απαλλαγές. Σκοπός να κατασκευάσει ένα μεγάλο εργοστάσιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη για τη μαζική παραγωγή του drone Akinci.

Ποιος είναι ο σκοπός της Τουρκίας;

Το ερώτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al-Monitor, είναι ποιες είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και πού σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα εξελιγμένα drones «Επιδρομείς», τα οποία θα έχουν τόσο βαρύ και ακριβείας εξοπλισμό.

Επίσης, όταν το Akinci τεθεί σε λειτουργία, θα δώσει στην Τουρκία δυνατότητα για 24ωρη χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου εναέρια επιτήρηση πάνω από όλο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ένα από τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα για τα drones Akinci είναι ότι εξαρτώνται για τη λειτουργία τους όχι μόνο από τις εισαγωγές ουκρανικών κινητήρων αλλά και από το σύστημα GPS των ΗΠΑ.

Έτσι, μένει να φανεί αν η Τουρκία θα προτιμήσει την εναλλακτική λύση του ρωσικού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GLONASS, ιδίως αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις λόγω της κρίσης με την τουρκική αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Ωμή» απειλή από την Τουρκία κατά των ΗΠΑ για τα F-35

ΚΥΣΕΑ: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Αλ. Τσίπρα

Τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας – Ικανοποιημένος ο Ν. Δένδιας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X