How-to-Get-Healthy-Nails-1

Ονυχομυκητίαση: Η πιο συχνή πάθηση που μας ταλαιπωρεί μετά το καλοκαίρι…

Ονυχομυκητίαση. Τι είναι; Πώς εμφανίζεται, ποιους επιλέγει, ποιοι παράγοντες την ευνοούν και εντέλει πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία σου;

Το καλοκαίρι είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς,πολλές φορές όμως αφήνει τα σημάδια του πάνω στο σώμα μας.

Εγκαύματα, μολύνσεις, ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο δέρμα και κυρίως μυκητιάσεις είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων που έχει το καλοκαίρι, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Γράφει ο Ε. Α. Αρβανιτάκης, Ποδολόγος – Ποδίατρος

Υπάρχουν πολλές και διάφορες συνταγές που υπόσχονται θαύματα, αλλά πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, μια επίσκεψη στον δερματολόγο ή στον ποδίατρο θα ήταν πιο ασφαλής.

Ονυχομυκητίαση: κίτρινα και εύθραυστα νύχια

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα πόδια κυρίως μετά το καλοκαίρι είναι οι μύκητες που προσβάλλουν τα νύχια των ποδιών, διεισδύοντας στην κεράτινη στοιβάδα τους (πλάκα), με αποτέλεσμα νύχια κίτρινα και εύθραυστα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αντιαισθητικοί και επώδυνοι. Η πάθηση στην ιατρική ορολογία ονομάζεται ονυχομυκητίαση.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της ονυχομυκητίασης είναι η καλή υγιεινή και η σωστή φροντίδα των ποδιών και των νυχιών καθώς και η χρήση ειδικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων. Επίσης, προτείνεται να μη χρησιμοποιούν άλλα άτομα τα προσωπικά μας αντικείμενα (πετσέτες, σαγιονάρες) και να μην περπατάμε ξυπόλυτοι στην παραλία ή άλλους δημόσιους χώρους.

nuxia podi

Άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία

Παρόλα αυτά όμως, εάν μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα, παρατηρήσετε κάποια αλλοίωση στα νύχια, θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα. Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπόψη τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

H αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το νύχι. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη για σας θεραπεία (αντιμυκητιασικά χάπια, συνδυασμός με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Σε ονυχομυκητιάσεις στα πρώτα στάδια ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με σκευάσματα που βρίσκουμε στα φαρμακεία.
Με θεραπεία 4 εβδομάδων, μετά από 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δυσχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

Συμπερασματικά, οι μύκητες αποτελούν μια συχνή πάθηση, εντονότερη μετά το τέλος του καλοκαιριού, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Ποδολόγος – Ποδίατρος
Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδίατρων – Ποδολόγων
MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να απαλλαγείτε μια για πάντα από τους μύκητες των νυχιών;

7+1 tips για όμορφα και υγιή πόδια αυτό το καλοκαίρι!

Ονυχομυκητίαση – Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X