Άγχος αποτυχίας: Αν δεν πετύχω στις Πανελλήνιες, θα είμαι βάρος στους δικούς μου

Είμαι πολύ στεναχωρημένη και πιέζομαι από ένα διαρκές άγχος αποτυχίας. Νομίζω πως έχω κατάθλιψη. Έχω μια σχέση 7 μηνών. Τα οικογενειακά μου δεν είναι καλά, ο πατέρας μου είναι απών και ασχολείται συνέχεια με το κινητό του και γενικώς με την πάρτη του.

Πάω τώρα Δευτέρα Λυκείου και φοβάμαι. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις Πανελλήνιες και φοβάμαι πως αν αποτύχω ο πατέρας μου θα μου “πετάει” συνέχεια το οικονομικό κομμάτι.

Δεν ξέρω τι θα κάνω, πώς θα συνδυάσω τη σχέση μου, το πολύωρο διάβασμα μαζί με τα φροντιστήρια με τόσο χαμηλή ψυχολογία. Κάθε βράδυ κλαίω για όλα και για το πόσο αποτυχημένη είμαι.

Βοηθήστε με, δεν αντέχω άλλο!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Καταλαβαίνω ότι είστε σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και αγχωτική περίοδο που πρέπει όλα να χωρέσουν σε ένα πρόγραμμα και όλα να γίνουν σωστά εφόσον προετοιμάζεστε για μια χρονιά που είναι πολύ κρίσιμη για εσάς.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν και το λέω συνέχεια σε περιόδους που περνάμε τόση πίεση να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Τι σημαίνει αυτό, το να δίνω χρόνο στον εαυτό μου και να χαλαρώνω με βοηθάει στο να φορτίζω τις μπαταρίες μου και να συνεχίζω τον αγώνα με όρεξη. Αυτό που βοηθάει λοιπόν πάντα, είναι να μιλάτε! Βρείτε κάποιον δικό σας άνθρωπο φίλο, συγγενή, ακόμα και κάποιον ειδικό και εκφράζετε όλα αυτά που σας αγχώνουν και σας προβληματίζουν.

panellinies agxos vivlia eksetaseis

Μοιραστείτε με κάποιον τα προβλήματά σας

Όταν μιλάμε αυτόματα το πρόβλημα λεκτικοποιείται από τη στιγμή που γίνεται πρόταση και βγαίνει από το στόμα μας αυτόματα παίρνει απόσταση από εμάς άρα από το συναίσθημα!Επενδύστε λοιπόν σε αυτή τη χρονιά, δώστε τον καλύτερο σας εαυτό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τον χάσετε κιόλας!

Ποιος ορίζει τι είναι επιτυχία και τι αποτυχία;

Επίσης, τι σημαίνει αποτυχία; Ποιος ορίζει το τι είναι αποτυχία και με ποια κριτήρια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον αποτυχημένο; Έχω πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που απλά δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν στις Πανελλήνιες και διέπρεψαν σε κάτι άλλο!

Δώστε τον καλύτερο σας εαυτό, βγάλτε από τη ζωή σας τοξικούς ανθρώπους ή τουλάχιστον βάλτε όρια ώστε να μην σας επηρεάζουν τόσο, εκφράζετε ότι σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και προχωρήστε.

Η ζωή δίνει συνέχεια ευκαιρίες αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πανελλήνιες και άγχος αποτυχίας: Τι θα πει ο κόσμος αν δεν περάσω πάλι πουθενά;

Σχολικό άγχος: Πώς εκδηλώνεται και ποιοι οι τρόποι διαχείρισής του;

Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν οι γονείς γίνονται «βάρος»

Πανελλήνιες και άγχος επιτυχίας: ποιες είναι οι… βαθύτερες σκέψεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά μας;

 

Σχετικά άρθρα