«Θύελλα» αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο: Γιατί ξεκινούν έρευνα κατά του Τραμπ;

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν. Πάντως, θεωρείται μια διαδικασία παραπομπής που είναι απίθανο να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, η πλειονότητα των Αμερικανών εμφανίζεται να διαφωνεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και συνιστά μια κίνηση υψηλού ρίσκου και στήνει το σκηνικό για μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

https://www.instagram.com/p/B2f3QYkhvhj/

Η αντίδραση του Τραμπ

«Ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής του», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές.

Ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ως ένα «ανόητο κυνήγι μαγισσών».

Οι επόμενες κινήσεις

Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του προέδρου θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ,το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του, θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Πελόζι έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται, με τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Μετά τις ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις 09:45 (ώρα Νέας Υόρκης).

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο Τραμπ ετοιμάζει σχέδιο αντεπίθεσης εναντίον του Ιράν

Ντόναλντ Τραμπ: «Ο ελληνικός πολιτισμός διαμόρφωσε τις ΗΠΑ»

Στέφανι Γκρίσαμ: Η νέα… έμπιστη του ζεύγους Τραμπ που «σιχαίνεται» την Ιβάνκα

Μελάνια Τραμπ: Η… σχέση με γνωστό ράπερ – Γιατί ζήτησε από τον Τραμπ να τον βοηθήσει;

Σχετικά άρθρα