Συντάξεις χηρείας: Πότε καταβάλλονται και τι αλλάζει

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεων χηρείας) και απεστάλησαν τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% στο 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε, αφενός μεν εξαιτίας της άμεσης ενεργοποίησης της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της έκδοσης εγκυκλίου από τη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 αφετέρου δε λόγω της υπερπροσπάθειας του προσωπικού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής, μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Για ποιους προκύπτει μείωση;

Συνολικά, έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό, λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο.

Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση, λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

Πότε καταβάλλονται;

Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά, η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε δεσμευθεί αρχικά.

«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη αδικία»

Αποκαθιστούμε μια μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.

Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για το συντονισμό και τη συνεργασία τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον διοικητή Χρήστο Χάλαρη, καθώς και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτη.

Πάνω απ’ όλους όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ 2019: Ποιοι θα δουν μείωση έως και 300 ευρώ;

Σχετικά άρθρα