Κωνσταντινούπολη: Γιατί φοβούνται τον σεισμό «Big One» – Ο κίνδυνος που… κρύβεται

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε την Πέμπτη (26/9) την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με σεισμολογικά παρατηρητήρια.

Βγήκαν στους δρόμους

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως αισθάνθηκαν τα κτίρια να τρέμουν στην πόλη στη διάρκεια του σεισμού και πρόσθεσαν πως μερικά γραφεία και σχολεία εκκενώθηκαν προσωρινά.

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.

Ο σεισμός του 1999

Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μεγάλος σεισμός στην Αλβανία: Πολλές ζημιές και δεκάδες τραυματίες

Βίντεο από τη στιγμή που «χτύπησε» ο σεισμός στην Κρήτη

Λίνα Δρούγκα: Η live αντίδρασή της όταν γινόταν σεισμός την ώρα του δελτίου

Σχετικά άρθρα