Τι είναι η στερεοτακτική βιοψία μαστού και γιατί να την προτιμήσετε;

Μια διαδικασία με μεγάλο ψυχολογικό φορτίο, όπως είναι η ανάγκη για βιοψία μαστού, από τον φόβο για κακοήθεια, μπορεί πλέον να απαλυνθεί με την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης, μέσω της στερεοτακτικής βιοψίας που δεν επιβάλλει κανένα από τα επακόλουθα που συνοδεύουν την είσοδο στην αίθουσα του χειρουργείου.

Γράφει ο Δρ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Με τη στερεοταξία οκτώ στις δέκα γυναίκες «γλυτώνουν» τη χειρουργική βιοψία μαστού, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθη ευρήματα.

Τι είναι η Στερεοτακτική Βιοψία;

Η Στερεοτακτική Βιοψία με Αναρρόφηση γίνεται με την βοήθεια ψηφιακού μαστογράφου, χωρίς ολική αναισθησία, ούτε καν μέθη και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, η οποία απλώς θα πρέπει να έχει φάει ελαφρά και να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιπηκτική αγωγή για τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε χρειάζεται περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής».

Η διαδικασία

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα, με απλή τοπική αναισθησία, με την τομή να είναι τόσο μικρή που να μην χρειάζεται ράμματα, οπότε δεν απαιτείται καμία παραμονή στο νοσοκομείο και η εξετασθείσα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της.

Πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων της μη χειρουργικής βιοψίας – η οποία είναι ιατρική πράξη με μηδαμινές παρενέργειες- θα πρέπει να επισημανθεί και το κόστος της το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο της χειρουργικής βιοψίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

«Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού».

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε)

Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρέπει να κάνω βιοψία μαστού. Υπάρχει άλλη μέθοδος, εκτός από το χειρουργείο;

Μπορεί η προεγχειρητική βιοψία μαστού να προκαλέσει διασπορά τυχόν καρκινικών κυττάρων;

Είμαι 28 χρονών και έχω πυκνούς μαστούς. Τι είναι προτιμότερο; Να κάνω μαγνητική μαστογραφία ή βιοψία;

 

Σχετικά άρθρα