Απώλεια συντρόφου: Όταν βρίσκουμε «καταφύγιο» στις αναμνήσεις

Η κόρη μου 21 ετών είχε δεσμό με ένα παιδί το οποίο σκοτώθηκε. Τώρα θέλει να μένει στο σπίτι όπου έμεναν μαζί και λέει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πέθανε.

Περιμένει να έρθει. Παρακαλώ πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Η θλίψη της απώλειας για το αγαπημένο μας πρόσωπο είναι εύλογη και διαφορετική στον καθένα. Άλλοι την βιώνουν εξωτερικεύοντας τις αντιδράσεις τους και άλλοι πάλι με απομόνωση. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο του κάθε ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση όμως το άτομο χρειάζεται χρόνο και χώρο για να περάσει αυτή τη περίοδο πένθους. Κάθε πένθος έχει κάποια στάδια ώστε μόνο όταν περαστούν, κλείνει ο κύκλος του πένθους. Η απώλεια του συντρόφου της κόρης σας είναι αρκετά νωπή.

Το στάδιο της άρνησης

Η νεαρή βρίσκεται στο στάδιο της άρνησης. Αρνείται να συνειδητοποιήσει το χαμό του φίλου της, την σκληρή ιδέα πως  δεν θα τον ξαναδεί φυσικά και τη λήξη του δεσμού τους. Για την κόρη σας το γεγονός αποτελεί μια δραματική αλλαγή η οποία προήλθε ξαφνικά και της επιβάλλει να αρνηθεί και να ακυρώσει τα συναισθήματά της.

Βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή σε σύγχυση και είναι λογικό να αδυνατεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα της, τις σκέψεις της τοποθετώντας τες σε μια νέα σειρά και βάση δεδομένων. Χρειάζεται λοιπόν ,χρόνο να μείνει ίσως με τον εαυτό της να μάθει να διαχειρίζεται την καθημερινότητα της και να αποδεχθεί τη μοιραία αλλαγή.

Να είστε δίπλα της

Μπορείτε να την βοηθήσετε με το να είστε απλά δίπλα της. Σιωπηρά , δείχνοντας την κατανόηση σας χωρίς περιττές κουβέντες και συζητήσεις, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να ανοίγετε το θέμα της απώλειας του φίλους της, εκτός  και αν το επιθυμεί η ίδια. Αφήστε την να το κάνει η ίδια. Το σπίτι στο οποίο μένει, αποτελεί για εκείνη το καταφύγιο, το οποίο κρατάει ακόμη κοντά της τον σύντροφό της.

Είναι νωρίς να το αποχωριστεί διότι δεν είναι έτοιμη να αποχωριστεί τον φίλο της. Αυτό που ζητάει η κόρη σας είναι κατανόηση και μια ανοιχτή αγκαλιά. Χωρίς να την πιέζετε μείνετε κοντά της. Όλα θα έρθουν αβίαστα και φυσικά. Καλή συνέχεια.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
marieelectreadrachta@gmail.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απώλεια γονέα: Πόσο μπορεί να διαρκέσει το πένθος;

«Έχασα τη μητέρα μου»: Τι αλλάζει όταν βιώνεις μια τέτοια απώλεια;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X