Τι κάνεις όταν η σύζυγος έχει κατάθλιψη ενώ είναι και χειριστική;

Έχω 14 χρόνια με τη σύζυγο μου η οποία όλα αυτά τα έτη έχει κατάθλιψη και ιδίως τα τελευταία έχει αυξηθεί δραματικά. Βέβαια η δυσκολία είναι πως πρόκειται για ένα τρομερά χειριστικό άτομο που η οποιαδήποτε διαφωνία μαζί της για το πιο απλό καθημερινό πράμα μπορεί να οδηγήσει σε δραματικό καβγά.

Η ίδια εκτός των άλλων είναι άτομο απομονωμένο με μόνες κοινωνικές σχέσεις την οικογένεια της, εμένα και κάποια ελάχιστα άτομα του δικού μου κύκλου όπως η μητέρα μου. Σπούδασε νομική- αριστούχος- και έκανε την πρακτική της άσκηση και πήρε την άδεια της.

Κάθεται και τη συντηρώ εγώ

Πολύ λίγο δούλεψε σε κάποια δικηγορικά γραφεία και τα παράτησε. Μετά την παρότρυνα να δουλέψουμε μαζί για να τη στηρίζω. Δυστυχώς δουλέψαμε λίγο αλλά μετά κουράστηκε και τα παράτησε. Δεν θέλει να δουλέψει και απλά κάθεται να τη συντηρώ εγώ μιας και με θεωρεί ότι είμαι υποχρεωμένος.

Υπήρξε προσπάθεια με κάποιον ψυχολόγο να τη βοηθήσει ο οποίος για αρκετά χρόνια τη βοηθούσε. Όχι όμως τόσο συστηματικά μιας και η συνεργασία της ήταν πολύ δύσκολη. Τα τελευταία 5 χρόνια μπόρεσε και συνεργάστηκε περισσότερο και ιδίως πριν 2 χρόνια αρκετά στενά συνεργάστηκε αλλά περίπου εδώ και 2 χρόνια σταμάτησε μαζί του γιατί υπήρξαν πολλές παρεξηγήσεις.

monaksia

Η κατάσταση είναι απελπιστική

Δυστυχώς δεν δέχεται τη συνεργασία με άλλον θεραπευτή ή ειδικό και είναι παντελώς αρνητική με τα φάρμακα και οποιαδήποτε είδους βοήθεια την οποία δεν θα εγκρίνει η ίδια. Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια όπου η κατάσταση έχει χειροτερεύσει απελπιστικά γιατί είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχει δίπλα της βρισκόμαστε εδώ και 5 χρόνια στο εξωτερικό για λόγους εργασίας δικής μου με κοινή απόφαση που ήρθαμε.

Χρειάζεται διαρκώς να τη φροντίζω στο παραμικρό και παράλληλα θα πρέπει και να δουλεύω για να βγάζω την επιβίωση μας. Δυστυχώς στην εργασία μου λόγω αυτής της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί πολλά θέματα σε σημείο συνέχεια να μην έχω δουλειά.

Ψάχνω συνέχεια για δουλειά

Και μετά να χρειάζεται να ψάξω και να παρακαλέσω από εδώ και από εκεί να βρω εργασία. Να προσπαθώ να δουλέψω και με το ζόρι να βγάζω τα τελείως απαραίτητα με πάρα πολλές φορές να μην τα καταφέρνω. Είναι αλήθεια επειδή δεν μπορεί εκτός των άλλων να μένει και μόνη, πάρα πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες έχουν χαθεί λόγω αυτής της κατάστασης.

Η ίδια επίσης γίνεται και ελεγκτική πάνω μου χωρίς να μπορώ να έχω καμία προσωπική στιγμή ή αν θέλω να μιλάω στο τηλέφωνο να χρειάζεται να βγαίνω από το σπίτι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ μπερδεμένη και μετά από 14 περίπου χρόνια περιπετειώδους σχέσεις ψάχνοντας, σκέφτηκα μήπως μπορείτε να μου πείτε κάτι τι να κάνω για να μπορέσω να απεμπλακώ από όλη αυτή την ιστορία.

katathlipsi

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Διαβάζοντας προσεκτικά όσα αναφέρεις στο μήνυμα σου αντιλαμβάνομαι ότι βιώνεις μια πολύ δύσκολη και συναισθηματικά επώδυνη κατάσταση στην σχέση με την σύζυγο σου και την κατάθλιψη που αντιμετωπίζει, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως όταν η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της στο γάμο, τότε μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το σύζυγο που τη βιώνει αλλά να κλυδωνίσει ολόκληρη τη σχέση. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Νεύρα, ένταση και απογοήτευση

Όταν ένας από τους δύο συντρόφους έχει κατάθλιψη, συνήθως ο άλλος επιφορτίζεται με ένα τρομερό βάρος ευθύνης διαχείρισης της κατάστασης και δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Στον μη καταθλιπτικό σύζυγο μπορεί να ανακύψουν διάφορα συναισθήματα: εκνευρισμός, θυμός, απελπισία, απογοήτευση ακόμη και έλλειψη στοργής προς τον σύζυγο που έχει κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, ο σύζυγος που βιώνει την κατάθλιψη, μπορεί να γίνει και εκείνος ευερέθιστος, να απαιτεί όλο και περισσότερο την προσοχή, μπορεί να απομακρυνθεί εντελώς ή μπορεί να βρίσκεται σε μία σύγχυση μη γνωρίζοντας τι θέλει να κάνει.

Είναι λογικό να νιώθεις ανήμπορος

Ο σύζυγος που θέλει να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπό του, βιώνει μια αίσθηση ανημποριάς, καθώς νιώθει ότι θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπό του αλλά είναι πολύ δύσκολο καθώς βλέπει ότι η προσπάθειά του δεν έχει αποτελέσματα. Μπορεί πολύ εύκολα να βυθιστεί, να κλειστεί στον εαυτό του, να χαλάσει η σχέση και να αρχίσει να κατηγορεί τον ίδιο που δεν μπορεί να «κάνει καλά» τον σύντροφό του.

Το βασικότερο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που δεν μπορείτε να τη θεραπεύσετε μόνος σας. Σαφώς και θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να δείτε τον άνθρωπό σας να είναι ξανά ευδιάθετος, χαμογελαστός και να έχετε τη σχέση που είχατε πριν μαζί. Όμως δεν μπορείτε να είστε μόνος σας σε αυτή την προσπάθεια.

thlipsi katathlipsi

Αποφύγετε να μπείτε σε αυτή την παγίδα, γιατί η κατάθλιψη θα ρουφήξει κι εσάς και θα σας αφήσει αφυδατωμένο, ματαιωμένο και θυμωμένο όταν θα βλέπετε ότι οι προσπάθειές σας δεν θα έχουν ένα άμεσο αποτέλεσμα. Μπορείτε να είστε δίπλα του για να τον υποστηρίξετε, να έχετε επικοινωνία, να τον ενθαρρύνετε αλλά δεν είναι αποκλειστική ευθύνη σας και δεν πρέπει να γίνει αποστολή σας η θεραπεία του συζύγου σας.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε το ταίρι κατάλληλα;

Η ανάληψη της ευθύνης για τη θεραπεία του είναι κυρίως του συζύγου που βιώνει την κατάθλιψη. Τέλος, όταν ένας σύζυγος έχει κατάθλιψη, σίγουρα επηρεάζεται και η ποιότητα όλης της σχέσης. Ο καταθλιπτικός σύζυγος, μπορεί να θυμώνει με εσάς και να σας κατηγορεί χωρίς να καταλαβαίνετε το λόγο αλλά αυτό οφείλεται στη γενικότερη ευερεθιστότητα που έχει και στο φόβο της εγκατάλειψης που νιώθει.

Αυτή η συμπεριφορά, που είναι συνηθισμένη, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κενό, ματαίωση, απογοήτευση και απόρριψη που να εξελιχθεί σε άγχος, την ίδια στιγμή που καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να είστε δίπλα στον αγαπημένο σας σύζυγο. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε και εσείς διεξόδους στη ζωή σας, να μην εγκαταλείψετε κάτι που σας ευχαριστεί να κάνετε.

Αν βιώνετε έντονες ψυχολογικές δυσκολίες για τη διαχείριση αυτή της κατάστασης, είναι καλό να απευθυνθείτε και ο ίδιος σε έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει διπλά: στην προστασία του εαυτού σας και πώς μπορείτε να φροντίσετε τον σύζυγό σας στην κατάθλιψή του.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι εννοούμε με τον όρο «κατάθλιψη»; Ποια είναι τα είδη της;

Κατάθλιψη: Πόσο αποτελεσματική ως λύση είναι η ψυχοθεραπεία;

Είναι… επίσημο: Αυτοί «πέφτουν» πιο γρήγορα στην κατάθλιψη

Σχετικά άρθρα