Πόνος και ήπια ενόχληση κάτω από το στήθος: Φταίει η κετογονική δίαιτα;

Εδώ και λίγες μέρες νιώθω μια ενόχληση, έναν πάρα πολύ ήπιο πόνο, στην αριστερή πλευρά του στήθους.  Δεν προέρχεται από κόπωση, ούτε συνοδεύεται από μούδιασμα σε κάποιο μέρος του σώματος. Την περίοδο αυτή βρίσκομαι σε κετογονική δίαιτα και αναρωτιέμαι αν η δίαιτα αυτή μπορεί να μου προκαλέσει τέτοια συμπτώματα.

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρετε δεν επαρκούν για μια πλήρη απάντηση. Ωστόσο θα ήθελα μα τονίσω κάποια πράγματα σχετικά με την κετογονική δίαιτα.

Χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση από διαιτολόγο και γιατρό

Η κετογονική αν και τελευταία είναι μια δίαιτα της μόδας, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ αυστηρή ιατρική διαιτολογική προσέγγιση, που για κανένα λόγο δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την αξιολόγηση της καταλληλότητας και την παρακολούθηση από διαιτολόγο και ιατρό.

Επίσης, αν και συχνά πολλοί θεωρούν ότι κάνουν κετογονική, στην ουσία όμως ακολουθούν μια διατροφή χαμηλών υδατάνθρακων. Σε κάθε περίπτωση,  η αλλαγή της διατροφής, ακόμα και όταν πρόκειται για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, όταν γίνεται χωρίς την παρακολούθηση ειδικού μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις.

Οι… παρενέργειες μιας διατροφής χαμηλών υδατανθράκων

Το υψηλό περιεχόμενο σε λίπος, πιθανόν μετά από ένα διάστημα να ενοχλήσει την χοληδόχο κύστη με αποτέλεσμα πόνο συνήθως ψηλά και δεξιά που όμως μπορεί να αντανακλάται και σε αλλά σημεία.

Επίσης, το έντερο από την μειωμένη ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να γίνει πιο ληθαργικό οδηγώντας σε πόνο και δυσκοιλιότητα.

Τέλος, η αλλαγή στους ηλεκτρολύτες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα από κράμπες ως και αρρυθμίες.

Τι εξετάσεις να κάνετε;

Θα σας πρότεινα να κάνετε μια επίσκεψη στον οικογενειακό ιατρό σας για να σας γράψει έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο και άλλες εξετάσει πχ υπέρηχο άνω και κάτω κοιλιάς, που ο ίδιος θα αποφασίσει κατόπιν κλινικής εξέτασης και μετά να επισκεφτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.

Απέργη Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
6987121394
fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.kiriakiapergi.gr
www.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κετογονική δίαιτα: Θαυματουργό είδος διατροφής ή μανία της εποχής;

Επιτρέπεται το λεμόνι στην κετογονική δίαιτα;

Με ποιο συνδυασμό τροφών θα αυξήσω την απορρόφηση σιδήρου;

 

Σχετικά άρθρα