Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα 2/3 του από νερό. Είναι κύριο χημικό συστατικό του σώματος και λαμβάνει μέρος σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες. Καθώς, κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο του σώματος χρειάζεται νερό για την εύρυθμη λειτουργία του, καθίσταται απαραίτητο συστατικό επιβίωσης.

Γράφει η Ιωάννα Βλάχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού είναι ικανή να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα ώστε να πραγματοποιηθούν φυσιολογικά οι βιολογικές του λειτουργίες. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κόπωσης και μειωμένης ενέργειας.

Η κατανάλωση νερού διαφέρει ανά άτομο

Η συνιστώμενη κατανάλωση νερού φαίνεται να διαφέρει ανά άτομο, παρότι πολλές μελέτες κατά καιρούς έχουν δημιουργήσει ποικίλες συστάσεις.
Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με το περιβάλλον, την ηλικία, τη συνολική του υγεία, την ημερήσια δραστηριότητά του,αλλά και από παράγοντες όπως είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

nero fagito

Κάποιες γενικές οδηγίες αναφέρουν ως επαρκή την ημερήσια κατανάλωση που αντιστοιχεί σε 1½ – 2 λίτρα υγρών για τις γυναίκες και σε 2 – 2½ λίτρα για τους άντρες.
Καθότι, το σώμα μας καθημερινά αποβάλλει νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων και των κινήσεων του εντέρου, τα αποβαλλόμενα υγρά θα πρέπει να αναπληρώνονται μέσω της κατανάλωσης νερού αλλά και μέσω κάποιων τροφίμων και ποτών.

Από ποιες τροφές προσλαμβάνουμε υγρά;

Το περίπου 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών μπορεί να καλυφθεί μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μιας και είναι πλούσια σε περιεκτικότητα νερού. Τροφές όπως είναι το αγγούρι, η ντομάτα, η πιπεριά, το κολοκύθι, το σπανάκι, ο μαϊντανός, το καρπούζι, το πεπόνι, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, κ.α. αποτελούν εξαίρετες πηγές υδάτωσης.

Παράλληλα, η κατανάλωση γάλακτος, χυμών, τσαγιού, καφέ ή σόδας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καθημερινή σας πρόσληψη σε νερό,αφού αποτελούνται κυρίως από αυτό.

nero

Αίσθημα δίψας: σημάδι αφυδάτωσης

Γνωρίζατε ότι το αίσθημα της δίψας αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης; Καταναλώστε λοιπόν υγρά και χωρίς να διψάτε! Έναςκαλός δείκτης για να παρακολουθείτε εάν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι είναι μέσω του χρώματος των ούρων. Τα άχρωμα ή ανοικτά κίτρινα ούρα αποτελούν δείκτη καλής υδάτωσης.

Εάν ανήκετε σε κάποια κατηγορία με αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη υγρών μπορείτε να συμβουλευθείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας, ώστε να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές για τη σωστή υδάτωσή σας.

Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτις του logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι σωστό να πίνουμε νερό όταν τρώμε; Και πόσο χρειαζόμαστε;

Χάνεις κιλά όταν πίνεις αρκετό νερό;

 

Σχετικά άρθρα