Η μάνα μου με κάνει ό,τι θέλει: Πώς μπορείς να τη χειριστείς καλύτερα;

Εγώ με τη μάνα μου έχω απομακρυνθεί γιατί από τότε πέθανε ο πατέρας μου με κάνει ό,τι θέλει και ασχολείται μαζί μου. Πέρασα πολλά με ψυχολόγους για να μπορώ να ξανασταθώ στα πόδια μου.

Μετά από 4 χρόνια άρχισα να βγαίνω και να γίνομαι ξανά καλά. Μετά από πολύ καιρό γνώρισα το αγόρι μου. Δεν είχε θέματα μαζί του. Όμως, η μάνα μου ήρθε εκεί που μέναμε στο σπίτι του και άρχισε και σχολίαζε το σπίτι και πως είναι έτσι και με έφερε σε δύσκολη θέση πάλι.

Μου βρίσκει άντρες για να χωρίσω

Και έτσι με πήρε με κόλπο και γύρισα σπίτι μου αλλά δεν θα έφευγα αν δεν ερχόταν μαζί μου και ήρθε μόλις γυρίσαμε μας έβαλε και κοιμηθήκαμε στο υπόγειο του σπιτιού μου και τον έβριζε συνέχεια η μάνα μου. Μια μέρα πήρε τηλέφωνο η μάνα μου τον αδερφό του.

Μπήκε μέσα στο σπίτι και άρχισε να με βρίζει και τον έδιωξε από το σπίτι μου και με έδειρε ο θείος μου. Από τότε που έφυγε ο φίλος μου κλαίω. Δεν με αφήνει να βγω σπίτι μου, με απειλούν και εμένα και εκείνον. Πλέον είμαι κλεισμένη στο σπίτι και ζητάω βοήθεια αλλά κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει. Μου βρίσκει άντρες για να χωρίσω.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ας αρχίσουμε από το ότι είναι δικαίωμα σας να μην ανέχεστε τη βία από όπου και αν προέρχεται και για κανέναν λόγο. Έχετε υποχρέωση στον εαυτό σας να τον προστατέψετε και να μην αφήνετε κανένα συγγενή , γνωστό ή άγνωστο να σας χτυπάει και να σας απειλεί.

Έχετε δικαιώματα νομικά και ανθρώπινα που αφορούν στην σωματική ακεραιότητα και στην αξιοπρέπειά σας και υπάρχουν φορείς και οργανισμοί (από την αστυνομία μέχρι μη κυβερνητικές οργανώσεις που διαθέτουν ακόμη και ξενώνες) που μπορείτε να απευθυνθείτε για τα θέματα βίας και κακοποίησης ώστε να λάβετε την απαραίτητη υποστήριξη.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς καθαρά

Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που περιγράφετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς καθαρά και να πάρει αποφάσεις. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να δείτε καλύτερα το που βρίσκεστε και που θέλετε να πάτε ώστε να σχεδιάσετε και τον τρόπο με τον οποίο θα το καταφέρετε. Το αναφέρετε και μόνη σας ότι «πέρασα πολλά με ψυχολόγους για να μπορώ να ξανασταθώ στα πόδια μου».

Εσείς ήσαστε ευχαριστημένη με τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Τι εννοείτε σας πήρε με κόλπο; Τι εννοείτε: «πλέον είμαι κλεισμένη στο σπίτι και ζητάω βοήθεια αλλά κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει»; Από που έχετε ζητήσει βοήθεια? Αξίζει να σκεφτείτε αν ήρθε η ώρα να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας και να δείτε πως μπορείτε να ζήσετε έξω από το περιβάλλον αυτό που σας πνίγει.

Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε κάθε πιθανή εξωτερική βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να δείτε την αξία σας, τη δύναμή σας αλλά και την κατάσταση με τέτοιο τρόπο που να βρείτε τη δική σας διέξοδο. Να θυμάστε ότι πρόκειται για τη δική σας ζωή και εσείς καλείστε να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
info@psychologos-tsamkosoglou.gr
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα νεύρα μιας μάνας;

Γονεϊκή κακοποίηση: Όταν η κόρη χτυπάει τη μάνα

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X