Σπυράκι και πόνος στην ευαίσθητη περιοχή: Πού μπορεί να οφείλεται;

Έχω βγάλει ένα σπυράκι στην ευαίσθητη περιοχή στα χείλη και με πονάει όταν το ακουμπάω. Τι μπορεί να είναι; Να ανησυχήσω; Να πάω άμεσα σε γυναικολόγο;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Σχετικά με το… σπυράκι στην ευαίσθητη περιοχή και τον πόνο που αισθάνεστε, η κλινική εξέταση και επισκόπηση της περιοχής μαζί με τη σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού θα ήταν απαραίτητη σε αυτή τη περίπτωση.

Παρόλα αυτά, η διαφορική διάγνωση, βρίσκεται ανάμεσα στα παρακάτω:

1. Ύπαρξη δοθιήνα

Ο δοθιήνας είναι να επώδυνο και γεμάτο πύον οζίδιο του δέρματος, εξαιτίας μόλυνσης, συνήθως από το βακτήριο “χρυσίζων σταφυλόκοκκος” το οποίο διεισδύει στο δέρμα μέσω των θυλάκων των τριχών. Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο, κοκκίνισμα και πόνος. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες και κόπωση.

2. Ερπητική συνδρομή

Αν υπάρχει φυσαλίδα ή φυσαλίδες, επικρατέστερη είναι η ερπητική συνδρομή.Ερυθρότητα λοιπον και μικρές φυσαλίδες με υγρό στην περιοχή που έχει προσβληθεί που συνοδεύεται από πόνο και μία αίσθηση καψίματος.. Με το πέρασμα των ημερών οι φυσαλίδες σπάνε, δημιουργούν κρούστα και μετατρέπονται σε μικρές πληγές.

3. Κύστη του βαρθολίνειου αδένα

Η τρίτη διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τη κύστη του βαρθολίνειου αδένα. Όταν οι εκφορητικοί πόροι του βαρθολίνειου αδένα φράξουν και δεν παροχετεύεται το βλεννώδες υλικό που παράγουν για τη λίπανση του κόλπου, σχηματίζεται μια μικρή κύστη η οποία αν επιμολυνθεί με σταφυλόκοκκο, E.coli, γονόκοκκο ή χλαμύδια μετατρέπεται σε επώδυνο απόστημα.

 

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή: «Έχω βγάλει ένα εξόγκωμα στο εξωτερικό χείλος… Τι μπορεί να είναι»;

Απόστημα στον Βαρθολίνειο αδένα: χρειάζεται χειρουργείο;

Σπυράκια στην ευαίσθητη περιοχή: Πόσο ανησυχητικό είναι;

8 συνήθειες που βλάπτουν την ευαίσθητη περιοχή σου!

 

 

Σχετικά άρθρα