Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Τσάι και αφεψήματα: Γιατί να προτιμάς τα χύμα προϊόντα κι όχι τα συσκευασμένα;

Τσάι και αφεψήματα: Γιατί να προτιμάς τα χύμα προϊόντα κι όχι τα συσκευασμένα;

Τώρα που σιγά σιγά χειμωνιάζει, όλοι μας αρχίζουμε να αναζητούμε ένα ωραίο, ζεστό φλιτζάνι τσάι ή άλλα αφεψήματα για να μας ζεστάνουν. Όμως αυτή η ευχάριστη συνήθειά μας ενδέχεται να μην είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία μας.

Τα φακελάκια – πυραμίδες

Όπως προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, τα φακελάκια «πυραμίδες» στις ατομικές συσκευασίες του τσαγιού (και συναφών ροφημάτων) από νάιλον και κατεργασμένο πολυαιθυλένιο (Pet), εξόν του ότι δεν είναι οι συνηθισμένες χάρτινες συσκευασίες, αφήνουν δισ. μικρο-και νανο-ίνες στην επαφή τους με το βραστό νερό, συνιστώντας δυνητική απειλή για τη ζωή μας. Και καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology, οι καναδοί ερευνητές μελέτησαν τέσσερα είδη συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφαίρεσαν το τσάι και τα άλλα αφεψήματα και τις καθάρισαν. Στη συνέχεια τις εμβάπτισαν σε νερό θερμοκρασίας 95 ο C κι ανέλυσαν τα υπολείμματα.

Ανακάλυψαν έτσι πως σε έναν όγκο που αναλογεί σε ένα φλιτζάνι τσαγιού εκλύονται κατά μέσον όρο 11,6 δισ. μικροσωματίδια διαμέτρου άνω των 100 νανομέτρων και 3,1 δισ. νανοσωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 100 νανομέτρων.

Οι χημικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν πως τα σωματίδια τούτα αντιστοιχούν στα φίλτρα από νάιλον και Pet. «Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται σε άλλα τρόφιμα και ποτά», εξηγεί η ερευνήτρια Ναταλί Τουφένκι.

«Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι, που κι αυτό έχει μία σχετικώς υψηλή συγκέντρωση, περιλαμβάνει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού σε κάθε γραμμάριο. Ενώ στο φακελάκι τσαγιού εμπεριέχονται 16 μικρογραμμάρια, μία μάζα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη», προσθέτει.

Ποια η συνέπεια των μικρο-σωματιδίων στην υγεία μας;

Αλλά ποια συνέπεια μπορούν να έχουν στην υγεία μας όλα τούτα τα μικρο-και νανο-σωματίδια που καταναλώνουμε; Είναι δύσκολο να έχουμε σαφή απάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις συνέπειες σε έναν μικροοργανισμό στο θαλάσσιο πλαγκτόν, τον υδρόβιο ψύλλο και διαπίστωσαν πολλές διαφορές, τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην ανάπτυξή του. Και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποσότητα που απορροφά.

tsai

Έτσι, οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης τσαγιού και ροφημάτων σε φίλτρα από πλαστικό. Δηλ. είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στην συνήθεια του βρασίματος κανονικών φύλλων τσαγιού, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε τα συμβατικά, χάρτινα, φακελάκια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τσάι, καφές και ζεστή σοκολάτα: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας;

Τσάι ιβίσκου: Το φυσικό… φάρμακο για την υπέρταση!

Τσάι μάτσα: Η… πράσινη σκόνη που κάνει καλό στην καρδιά και το συκώτι!

Λεμόνι: Γιατί δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σου;

10 καθημερινές συνήθειες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σου

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X