Αναδρομικά συνταξιούχων: Πόσα θα καταβληθούν και ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν

Αναδρομικά από 7.350 ως και 30.000 ευρώ για παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις τα προηγούμενα έτη μπορούν διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι.

Η εν λόγω απόφαση είναι ανεξάρτητη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που «ξήλωσαν» το νόμο Κατρούγκαλου, πλην του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Οι διεκδικήσεις με αγωγές καλύπτουν όλο το διάστημα των περικοπών, ήτοι από τον Ιούνιο του 2015, που το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093, έως και το 2018, που οι συνταξιούχοι έπαιρναν την παλιά τους σύνταξη με τις παράνομες μειώσεις που δεν τους επεστράφησαν.

Γιατί μερικοί δεν μπορούν να ζητήσουν επιστροφές;

Από 1ης/1/2019, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που έχουν την νέα επανυπολογισμένη σύνταξη (με ποσό εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και την προσωπική διαφορά), δεν μπορούν να ζητήσουν επιστροφές.

Αφενός γιατί οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό, αφετέρου διότι ο επανυπολογισμός με βάση τη σύνταξη που περιελάμβανε τις παράνομες μειώσεις κρίθηκε συνταγματικός με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το κενό των αποφάσεων είναι ότι δεν λένε τίποτε για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι για το διάστημα που δεν είχαν επανυπολογισμό σύνταξης, αλλά και για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, που κρίθηκαν παράνομες οι μειώσεις, μέχρι τον Μάιο του 2016, που ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να νομιμοποιήσει τις παράνομες μειώσεις με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το… σημαντικό 10μηνο

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι στο… τραπέζι και το διάστημα των επιστροφών στις κύριες συντάξεις είναι διάστημα των 10 – 12 μηνών που μεσολαβεί από τον Ιούνιο του 2015, που το ΣτΕ διέταξε να διακοπούν οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093, μέχρι τον Μάιο του 2016, που μπήκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το διάστημα αυτό (10 μήνες για τις κύριες συντάξεις και 12 για τις επικουρικές) είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να αναγνωριστεί για τις επιστροφές σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, είτε έκαναν αγωγές είτε όχι.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σας αφορά: Σε ποιους «μοιράζει» λεφτά ο ΕΦΚΑ και πόσα θα πάρετε

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα κοστίσει φέτος το λίτρο

Όλες οι νέες ρυθμίσεις για την Παιδεία που έρχονται στη Βουλή

Συντάξεις: 5 αποφάσεις του ΣτΕ «ακυρώνουν» τον Νόμο Κατρούγκαλου

Σχετικά άρθρα