Μειωμένη ή πλήρη σύνταξη; Τι με συμφέρει αν έχω παιδιά;

E: Είμαι του 1968 και έχω ένσημα από το 1988 και μέχρι το 2012 βαρέα. Είμαι τώρα 51 και έχω ανήλικο αυτή την στιγμή και τα ένσημα μου είναι περίπου 7000 βαρέα. Δηλαδή 51 ετών, ανήλικο, 7000 ένσημα βαρέα από 1988 έως 2012. Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;

Α: Σε πλήρη σύνταξη με βαρέα στα 55, εφόσον έχετε και 1000 βαρέα μετά το 2006.

Στα ερωτήματά σας απαντά ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Είμαι γεννημένη το 1964 και ασφαλισμένη μισθωτή ΙΚΑ από τον Μάιο του ’85 ως τον Νοέμβριο του ’87 με 3ωρη απασχόληση και από τότε μέχρι τώρα μόνιμη με πλήρη απασχόληση. Έχω τρία παιδιά γεννημένα το 1989 και 1991. Πότε μπορώ να βγω με πρόωρη και πότε με πλήρη; Τι με συμφέρει;

Α: Μειωμένη στα 50 με ανήλικο ή πλήρη στα 62 και 6 μήνες.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Με 7500 ένσημα, εκ των οποίων τα 1800 βαρέα και πρώτη ασφάλιση το 1976 εάν πάρω μειωμένη σύνταξη  στα 62, πόση περίπου θα είναι; Εάν δεν βγω στα 62 μπορώ να βγω π.χ. στα 64, 65 ή μετά πρέπει να περιμένω να πάω στα 67; Και αν ναι, στα 64 είναι μεγαλύτερη από ότι στα 62;  Τα ένσημα είναι όλα ΙΚΑ.

Α: Ναι, μπορείτε οποτεδήποτε μετά, αφού θα έχετε θεμελιώσει το δικαίωμα. Προφανώς, με περισσότερα ένσημα θα έχετε έστω και λίγο μεγαλύτερη σύνταξη. Υπολογισμός σύνταξης χωρίς συντάξιμες αποδοχές δεν μπορεί να γίνει.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Δουλεύω σε ένα εργοστάσιο τροφίμων. Ημερομηνία σύμβασης 23/12/2013 αορίστου χρόνου. Ο εργοδότης μου δεν με πλήρωνε ούτε εμένα ούτε τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μας έβαλε και υπογράψαμε συναλλαγματικές για τρία μηνιάτικα που μας χρωστάει και δεν τις πλήρωσε. Υπογράψαμε και δυο συμφωνητικά για χρήματα που μας χρωστάει το 2015 και 2016, το συμφωνητικό λέει ότι μαζί με το τρέχον μηνιάτικο θα μας δίνη και έναντι τον παλιών που μας χρωστάει, το όπιο δεν τήρησε. Για αυτό στις 8/9/2017 του έκανα επίσχεση εργασίας, και πάλι δεν με πλήρωσε και αναγκαστικά και του έκανα αγωγή 10/1/2018. Έγινε το δικαστήριο στης 7/3/2019 βγήκε η απόβαση και λέει ότι πρέπει να ξαναγινεί το δικαστήριο και να παρουσιάσω το πιστοποιητικό υγείας, γιατί όταν είχε γίνει το δικαστήριο ο δικηγόρος του εργοδότη μου είχε ισχυριστεί ψέματα ότι δεν είχα βγάλει πιστοποιητικό υγείας, για να μου βγάλει άκυρη την σύμβαση εργασίας, εγώ ώμος είχα βγάλει και όταν την ζήτησα αρνήθηκε ο εργοδότης μου να μου την δόση. Το δικαστήριο λέει στην απόφαση ότι αν δεν παρουσιάσω το πιστοποιητικό υγείας δεν μπορεί να βγάλει τον ποσό που θα πλήρωση ο εργοδότης μου. Ο δικηγόρος μου, μου είπε ότι να δεν παρουσιάσουμε στο δικαστήριο το πιστοποιητικό υγείας δεν θα πάρω τα χρήματα, και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάνω καταγγελία στην επιθεωρήσει εργασίας ότι δεν μου δίνουνε το πιστοποιητικό υγείας και ότι δούλευα με άκυρη σύμβαση όπως ισχυρίζεται ο εργοδότης μου  για να φάνε πρόστιμο άπω την επιθεώρηση εργασίας, εγώ βέβαια δεν θα Πάρο τα χρήματα μου μόνο ηθική ικανοποίηση που θα φάνε το πρόστιμο, μου είπε ο δικηγόρος μου. Σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω για να μην χάσω τα χρήματα μου, και χωρίς να θέλω να προσβάλω τον δικηγόρο μου αν είναι σωστά αυτά που μου είπε.

Α: Είναι έτσι ακριβώς. Προχωρήστε παράλληλα με την επιθεώρηση για να πάει ο εργοδότης κατηγορούμενος ως μοχλό πίεσης μήπως και σας πληρώσει.
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X