Ζωρζ Φεϋντώ

Ο Ζωρζ Φεϋντώ ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας.  Στην περίοδο της Μπελ Επόκ έκανε μεγάλες επιτυχίες στη θεατρική σκηνή του Παρισιού. Τα έργα του εξακολουθούν να είναι μέρος του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου.
Μερικά από αυτά: «Επ’ αυτοφώρω μοιχεία», «Ράφτης Κυριών», «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» «Η κυρία του Μαξίμ». Υπήρξε ο μαιτρ της θεατρικής φάρσας. Οι κωμωδίες του χαρακτηρίζονται απαξιωτικά από τους σοβαροφανείς θεατράνθρωπους σαν «βουλεβαρδιάρικες», αλλά το γεγονός είναι ότι είναι πανέξυπνες, έχουν καταιγιστική δράση και μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστικές (όταν οι ηθοποιοί είναι καλοί).
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει γράψει: Ο Φεϋντώ είναι κύριος εκπρόσωπος της γαλλικής, κλασικής πια, φάρσας, που είναι καθαρό θέατρο. Υπακούει στην αριστοτελική διαπίστωση ότι είναι δηλαδή μίμηση πράξεως και όχι μίμηση ανθρώπων. Έχει λοξή ματιά, διαβολικό ρυθμό, ανατρεπτική διάθεση, παιδική αφέλεια, παιγνιώδες χιούμορ και σκανδαλώδη πρόθεση. Κύριος στόχος της τα μικροαστικά και αστικά ήθη, η σεμνοτυφία, η υποκρισία και η κάθε μορφής ασέλγεια των χορτάτων. Ιδού λοιπόν, πεδίον λαμπρό για τους θιάσους.

Σχετικά άρθρα