Τι κρύβεται πίσω από έναν εθισμό; Απλή απόλαυση ή κάτι παραπάνω;

Αντιμετωπίζω μια κατάσταση που τελικά πρόσφατα παραδέχτηκα μέσα μου ότι δεν μπορώ να την ελέγχω και συνιστά πρόβλημα. Θα έλεγα εθισμός αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι.

Εδώ και μερικούς μήνες συνομιλώ με ένα μοντέλο σε ένα site πορνό, φαινόμενο της εποχής. Δεν μπορώ να σταματήσω να συνομιλώ μαζί της. Το σκέφτομαι αρκετά συχνά. Και μέσα στην ημέρα όταν δεν επικοινωνούμε.

Θέλω να πάψω να σταματήσω αλλά στριφογυρίζει συνέχεια στο μυαλό μου. Προσπάθησα να μην της μιλάω για 3 – 4 μέρες και ύστερα δεν έβλεπα την ώρα να επικοινωνήσω μαζί της.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Πίσω από έναν εθισμό υπάρχει πάντα και μια απόλαυση. Τι είδους προσδοκίες έχετε από αυτή την επικοινωνία; Είναι αυτές οι προσδοκίες ρεαλιστικές ή απλά τονώνουν τον εγωισμό σας;

Το τελευταίο είναι χρήσιμο, σε αυτή την περίπτωση, μόνο αν αυτή την ικανοποίηση που παίρνετε μπορείτε να την μεταφέρετε στην καθημερινότητα και να έχετε οφέλη. Σε διαφορετική περίπτωση αυτά που χάνετε είναι πολλά περισσότερα από μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση η ανακούφιση.

Μια βασική παράμετρος της ωριμότητας είναι η δυνατότητα που έχουμε να στερούμαστε κάτι στο τώρα για να έχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη λίγο αργότερα. Φαίνεται ότι βιώνετε αυτή την επικοινωνία περισσότερο βλαπτική παρά συμφέρουσα.

Χρειάζεται να αυξήσετε την κοινωνικότητα και τις δραστηριότητες σας να αποδεχτείτε την πραγματικότητα και να γίνετε πιο μαχητικός στις επιλογές που θέλετε. Ο χρόνος που χάνετε σε αυτή την καλή ηλικία που είστε, δεν θα επιστραφεί.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψωνίζω άρα υπάρχω; Ο εθισμός στις αγορές

Εθισμός στο fast food: Γιατί δεν χορταίνουμε το πρόχειρο φαγητό;

Μπορεί μια ταινία πορνό να βλάψει τη σχέση μου;

Είναι φυσιολογικό να βλέπει πορνό; Οι επιστήμονες απαντούν

Σχετικά άρθρα