Σπουδάζω και δουλεύω: Πώς μπορείς να τα καταφέρεις αν είσαι φοιτητής και εργαζόμενος παράλληλα

Είμαι 26 ετών και είμαι ακόμα φοιτήτρια. Χρωστάω 5 μαθήματα και αυτό είναι που με πληγώνει πιο πολύ. Επειδή δουλεύω κάθε μέρα, αναγκάστηκα να παρατήσω τη σχολή μου για σχεδόν 5 χρόνια.

Δηλαδή στο πρώτο έτος πέρασα τα περισσότερα μαθήματα των εξαμήνων και μετά στα επόμενα έδινα ένα με 2 σε κάθε εξάμηνο. Ουσιαστικά έπιασα ξανά τη σχολή στα μέσα του 5ου, με 36 μαθήματα στη πλάτη μου. Αλλά δυστυχώς τώρα που έχω φτάσει σχεδόν στο τέλος, νιώθω ότι κουράστηκα.

Η ψυχολογία μου είναι πάρα πολύ χάλια. Εν τω μεταξύ αναγκάστηκα να δουλέψω για επιβίωση διότι έπρεπε να συντηρήσω το σπίτι που θα έμενα συν το ότι ανέλαβα και κάποια χρέη της οικογένειας μου. Οπότε, εγκλωβίστηκα και η ψυχολογία μου έπεσε υπερβολικά. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες δεν τα έχεις παρατήσει. Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο ότι δεν έχεις παρατήσει τις σπουδές σου ενώ θα ήταν «δικαιολογημένο» με βάση τις ανάγκες επιβίωσης που έπρεπε να καλύψεις καθώς και την επιβάρυνση των οικονομικών σου από την ανάληψη των χρεών της οικογένειας σου.

Είναι απόλυτα λογικό να έχεις κουραστεί

Εν συνεχεία θέλω να σου πω πως είναι απόλυτα λογικό να έχεις κουραστεί, γεγονός που επιδρά άμεσα στην ψυχοσύνθεση σου και κάνοντας ένα φαύλο κύκλο, η ψυχική «πτώση» εντείνει την αύξηση της κούρασης κ.ο.κ. Πολύ σημαντικό στοιχείο στο να… σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, θεωρώ πως είναι η ικανότητα σου να εκφράσεις αυτήν την ψυχοσωματική κούραση και να επιτρέψεις να σου δοθεί βοήθεια από οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο εκφράζεις την κούραση σου καθώς και την δυσκολία που βιώνεις αυτό το διάστημα και δη σε άτομα που αισθάνεσαι ότι θα σε ακούσουν με ενσυναίσθηση, τόσο καλύτερα θα νιώθεις μέρα με την μέρα. Επίσης, πιστεύω πως θα σε βοηθήσει αρκετά να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα σου προκειμένου να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ξεκουραστεί ψυχικά και σωματικά.

Ο χρόνος που «πρέπει» να γίνει κάτι, είναι σχετικός

Θεωρώ πως δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα οι καταστάσεις που αντιμετωπίζεις με τις σπουδές σου, την δουλειά σου και την οικογένεια σου αν πάρεις μια άδεια προκειμένου να πάρεις απόσταση από όλους και από όλα με σκοπό να φροντίσεις τον εαυτό σου και να σου προσφέρεις ένα ποιοτικό διάστημα αποδοχής της κούρασης χωρίς πίεση και ενοχές.

Τέλος θέλω να σου αναφέρω πως ο χρόνος που «πρέπει» να γίνουν ή να ολοκληρωθούν κάποιες επιθυμίες – υποχρεώσεις είναι σχετικός και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σημασία έχει να αισθάνεσαι όμορφα με κάθε σου επιλογή ή οποία δεν είναι υποχρεωτικό να δεσμεύεται και να περιορίζεται από κοινωνικά πρότυπα και πεποιθήσεις.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έρωτας στο εξωτερικό: Μου μιλά για άλλες ενώ ξέρει ότι τον θέλω…

Σπουδάζω νοσηλευτική όταν βλέπω αίμα λιποθυμώ, τι να κάνω;

Σπουδάζω και δουλεύω και χρωστάω πολλά μαθήματα. Πώς θα καταφέρω να πάρω πτυχίο σε ένα χρόνο;

Σχετικά άρθρα