Άγχος στη δουλειά: Βήμα προς βήμα τι να κάνεις για να απαλλαγείς από αυτό το «μαρτύριο»

Εδώ και ένα μήνα έχω τρομερό άγχος λόγω εργασίας. Πέφτω να κοιμηθώ το βράδυ και δεν κάνω σωστό ύπνο γιατί σκέφτομαι πράγματα που θα γίνουν ή έγιναν στη δουλειά με αποτέλεσμα να μην κοιμάμαι και να μην ξεκουράζομαι.

Το ίδιο όμως άγχος έχω και στην εργασία μου. Ενώ κάνω σωστά τη δουλειά μου και δεν έχω πρόβλημα με τους προϊσταμένους μου, όταν με πιάνει- πολλές φορές και για χαζούς λόγους που αν είσαι ήρεμος αντιμετωπίζονται- δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Πώς να ηρεμήσω;

Στο ερώτημα απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Διαβάζοντας όσα περιγράφεις παραπάνω θα έλεγε κάποιος ότι σε πρώτο χρόνο φαίνεται να αντιμετωπίζεις εργασιακό άγχος. Παρατηρώντας όμως, την πρώτη σου πρόταση λες πως εδώ και ένα μήνα έχεις τρομερό άγχος, γεγονός που με κάνει να σκεφτώ και να σε ρωτήσω αν συνέβη κάποιο ιδιαίτερο γεγονός τον τελευταίο μήνα όπου είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του εργασιακού σου άγχους.

Το άγχος όπως θα γνωρίζεις ήδη είναι μια λέξη που βρίσκεται στο επίκεντρο των καθημερινών μας συζητήσεων αφού οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και οι απαιτήσεις της κοινωνίας ξεπερνάνε τις δυνατότητες μας. Η συναισθηματική αυτή κατάσταση μπορεί να είναι δημιουργική, βοηθητική και να μας ενεργοποιεί πολλές φορές στο να επιτύχουμε το ανώτερο των δυνατοτήτων μας.

Η ανησυχία προκαλεί περισσότερο άγχος

Πότε όμως, γίνεται ανησυχητικό φαινόμενο και φτάνει στα όρια της παθολογίας; Μια παροδική έντονη ανησυχία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, όταν όμως παρατηρούμε μια συνεχή δυσφορία και υπερένταση που δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργικότητα μας, τότε το άγχος θεωρείται παθολογικό.

Κάθε άτομο χαρακτηρίζεται από ένα διαβαθμισμένο μέγεθος άγχους που θεωρείται φυσιολογικό κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές τα σωματικά συμπτώματα είναι αυτά που τρομάζουν πιο πολύ. Αυτή η ανησυχία προκαλεί περισσότερο άγχος και αυτό με τη σειρά του φέρνει περισσότερα σωματικά συμπτώματα.

Βήμα προς βήμα τι να κάνεις

Μπαίνουμε δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο που ενδυναμώνει τελικά το άγχος και διαβάλλει συστηματικά την ομαλή πνευματική και σωματική λειτουργία. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θα σου πρότεινα να σκεφτείς αν τελικά το άγχος σου προήλθε μετά από ένα γεγονός που βίωσες ούτως ώστε να αντιληφθείς την πηγή της δημιουργίας του που μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της στη μείωση ή στην εξάλειψη της επίδρασης του στην καθημερινότητα σου.

Στη συνέχεια θα σου πρότεινα να παρατηρήσεις τις σκέψεις που κάνεις λίγο πριν το άγχος κάνει την εμφάνιση του προκειμένου να δεις αν υπάρχει κάποιο δεδομένο μοτίβο πίσω από αυτές. Τέλος, αν παρόλα αυτά δεν αισθανθείς ότι βοηθούν στην ελάττωση του άγχους, θα ήταν, πιστεύω, χρήσιμο και ωφέλιμο να συμβουλευτείς έναν ειδικό με σκοπό να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις την αιτία πίσω από την συγκεκριμένη κατάσταση.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος αποτυχίας: Αν δεν πετύχω στις Πανελλήνιες, θα είμαι βάρος στους δικούς μου

Έχω παχύνει και από το άγχος μου όλο τρώω. Πώς θα απαλλαγώ από τα κιλά;

Άγχος και φόβος: Πώς το σώμα επηρεάζει την ψυχή;

Ζαλάδες, πονοκέφαλοι, ανορεξία: άγχος ή ημικρανία;

Έτσι θα διώξεις το άγχος ανάλογα με το ζώδιο σου!

Σχετικά άρθρα