Γύρη: Ποιος ο θεραπευτικός της ρόλος στα αυτοάνοσα;

Θα ήθελα να ρωτήσω για τα οφέλη της γύρης στον οργανισμό. Πχ. αν φάω γύρη κάθε πρωί νηστική θα με βοηθήσει να χάσω κιλά; Παράλληλα, η μητέρα μου πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα τη βοηθήσει στους πόνους; Ή σε τι θα την ωφελήσει;

Το ερώτημά σας απαντήθηκε από συνεργάτη της επιστημονικής ομάδας logodiatrofis.gr

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος, η οποία επηρεάζει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η παθογένεση της ΡΑ παραμένει ασαφής, φαίνεται όμως ότι το γενετικό υπόβαθρο αυξάνει κατά 50-60% τον κίνδυνο νοσηρότητας, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να συνδεθεί με τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως οι μολυσματικές ασθένειες, το κάπνισμα, το μικροβίωμα και η διατροφή.

Υποκινητές στη διαδικασία αυτοανοσίας

Τα διαιτητικά αλλεργιογόνα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο υποκινητή στην διαδικασία αυτοανοσίας, ενώ και ένας διαταραγμένος εντερικός φραγμός μπορεί να επιτρέψει στα συστατικά των τροφίμων ή τους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος επάγοντας διαδικασίες φλεγμονώδους αντίδρασης.

Επιπλέον, το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη φαρμακοθεραπευτική ανταπόκριση και την πιθανότητα ύφεσης της νόσου, καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της ΡΑ καθώς και στην ύφεση της νόσου.

gyri2

Γύρη: πηγή θρεπτικών συστατικών

Τα φυσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που παράγονται από μέλισσες, χρησιμοποιούνται ευρύτατα από τους καταναλωτές για θεραπευτικούς σκοπούς ως εναλλακτικά φάρμακα. Μεταξύ άλλων, η γύρη των μελισσών είναι ένα φυσικό προϊόν μελισσών που προωθείται ως πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών.

Τα οφέλη της γύρης των μελισσών προκύπτουν από την ευρεία γκάμα δευτερογενών μεταβολιτών των φυτών (τοκοφερόλη, νιασίνη, θειαμίνη, βιοτίνη και φολικό οξύ, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, φυτοστερόλες), αλλά και από τα ένζυμα και συνένζυμα που περιέχονται στη γύρη των μελισσών.

Αν και τα συστατικά της γύρης των μελισσών έχουν πιθανές βιοδραστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, απαιτείται εκτεταμένη έρευνα πριν η γύρη των μελισσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο.

Βοηθά η γύρη να χάσουμε βάρος;

Τέλος, αναφορικά με την χρήση προϊόντων μέλισσας στην απώλεια σωματικού βάρους ισχύει ό, τι και με τα υπόλοιπα προϊόντα που προωθούνται κατά καιρούς. Μείζονα ρόλο στη απώλεια βάρους κατέχει το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλ. η πρόσληψη των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας να μην ξεπερνά την ημερήσια συνολική δαπανώμενη ενέργεια (για την ομοιοστασία και την λειτουργία των οργάνων, την δραστηριότητα μέσα στη μέρα και την ενέργεια για την πέψη των τροφίμων).

Συνεπώς, για την απώλεια σωματικού βάρους θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο για τον καθορισμό και την εξατομίκευση των στόχων σας.

Από την επιστημονική ομάδα του logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γύρη η θεραπευτική: πού σε ωφελεί και πώς να την καταναλώνεις

Γύρη: μάθε για τα θεραπευτικά και θρεπτικά της οφέλη

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο «ύπουλος» εχθρός της υγείας σου

Βιταμίνη D: Η διατροφική μας ασπίδα απέναντι στα αυτοάνοσα

 

Σχετικά άρθρα