Χωρίσαμε και πονάω. Πώς θα συγκεντρωθώ στον στόχο των Πανελληνίων;

Είμαι μόλις 17 χρόνων και μόλις έχω ξεκινήσει τη δύσκολη χρονιά των Πανελληνίων. Πάντα ήμουν καλή μαθήτρια με βάσεις, απουσιολόγος καλή και στις δύο κατευθύνσεις. Όλοι συνεπώς και βασικότερα ο ίδιος ο εαυτός μου πιστεύει ότι θα καταφέρει και τον στόχο του μέσα από τις Πανελλήνιες αφού πάντα προσπαθούσα και τα έβγαζα πέρα έστω και τελευταία στιγμή.

Πώς να διαχειριστώ τον χωρισμό μας;

Το θέμα όμως είναι ότι η ζωή μου έχει μπλεχτεί τόσο πολύ που μου είναι αδύνατον να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε άλλο από τον χωρισμό μου με το αγόρι που είχα δεθεί έναν ολόκληρο χρόνο κάθε μέρα και έφυγε εξωτερικό για να προσφέρει και να στηρίξει όλη του την οικογένεια.

diabasma agxos

Πώς να συγκεντρωθώ στο διάβασμα των Πανελληνίων;

Προσπαθώ να καταλάβω να τον περιμένω ελπίζοντας μέσα μου ότι θα γυρίσει έστω όταν τελειώσω γιατί είχαμε πει να πάμε μαζί όπου περάσω όμως δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα μέλλον για εμάς. Έχει στις πλάτες του όλη του την οικογένεια καθώς δουλεύει για να τους συντηρήσει πίσω στην Ελλάδα και αυτοί δεν κάνουν τίποτα ίσα ίσα δεν τον άφησαν στιγμή εδώ και χαίρονται που χωρίσαμε. Νομίζω μάλιστα πως άλλος ένας λόγος που τον έστειλαν έξω ήταν αυτός.

Πώς μπορώ να το αφήσω πίσω μου όλο αυτό όταν παντού στην πόλη μου, στο δωμάτιό μου έχω στιγμές και αναμνήσεις μαζί του όταν μιλάγαμε κάθε μέρα, όλη μέρα και τον έχασα για πάντα… Πώς μπορώ να μη χάσω τον στόχο μου και να γλιτώσω την αποτυχία που θα πληρώνω σε όλη μου την ζωή;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο χωρισμός ήρθε στην ζωή σου την πιο ακατάλληλη περίοδο,καθώς είναι μια χρονιά κομβική για το μέλλον σου και αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο χωρισμός δεν είναι επιλογή σας, αλλά έγινε λόγω συνθηκών, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο στο να το αποδεχτείς.

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και έπειτα βάλε προτεραιότητες στη ζωή σου!

Αυτό που πρέπει να γίνει σε αυτή τη φάση είναι, αφού δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί το τι έχει γίνει και να συμφιλιωθείς με τα συναισθήματα σου, να δεις ποια δεδομένα έχεις και το τι προέχει για εσένα σε αυτήν την περίοδο.

Το καλό είναι πως είσαι συνειδητοποιημένη και ξέρεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία στην προσπάθεια που θα κάνεις στις Πανελλήνιες για να πετύχεις τους στόχους σου.

kopela diabasma

Μην προσπαθείς να αποφύγεις τις αναμνήσεις

Δεν χρειάζεται να μπεις σε μια διαδικασία να προσπαθείς να αποφύγεις τις αναμνήσεις μαζί του, καθώς όσο πιο πολύ προσπαθούμε να αποφύγουμε κάτι, αυτό τόσο πιο έντονα εισέρχεται στο μυαλό μας και μας επηρεάζει. Οι αναμνήσεις σου με αυτόν τον άνθρωπο είναι ένα κομμάτι της ζωής σου και όπως καταλαβαίνω πολύ θετικό για το οποίο πρέπει να νιώσεις ευγνωμοσύνη που σου συνέβη και τότε θα πάψει να σε στοιχειώνει σαν κάτι αρνητικό.

Ιεράρχησε τους στόχους σου!

Αν θεωρείς πως αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης από τον στόχο θα σε οδηγήσει σε μια αποτυχία που θα πληρώνεις για όλη σου τη ζωή, έχεις βρει έναν πολύ καλό λόγο και ένα κίνητρο για να κάνεις όλα τα παραπάνω για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος και η προσπάθεια που έχεις κάνει έως τώρα.

Μόνο από σένα εξαρτώνται κάποια πράγματα!

Επομένως, με ιεράρχηση στόχων έχεις να κάνεις τώρα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν εξαρτώνται από σένα και δεν μπορείς να τα αλλάξεις στην παρούσα φάση (ο χωρισμός με τον φίλο σου με τη φυγή του στο εξωτερικό) και άλλα που εξαρτώνται από εσένα (ο στόχος των Πανελληνίων).

Μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτά που περνάνε από το χέρι σου και άσε τη ζωή να δώσει τις απαντήσεις για τα υπόλοιπα. Το αν θα είσαι ξανά μαζί του ή όχι είναι κάτι που θα το δείξει η ζωή. Εκείνη έχει όλες τις απαντήσεις και θα στις δώσει στο σωστό χρόνο.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος αποτυχίας: Αν δεν πετύχω στις Πανελλήνιες, θα είμαι βάρος στους δικούς μου

Με χώρισε λίγο πριν τις Πανελλήνιες. Πώς να το διαχειριστώ;

Δίνω Πανελλήνιες σε έναν χρόνο κι είμαι από τώρα πολύ αγχωμένη!

Άγχος, ταχυκαρδία, τρέμουλο: Πώς να τα διαχειριστώ τώρα που δίνω Πανελλήνιες;

Μετά τις Πανελλήνιες τι;

 

Σχετικά άρθρα