Μπορεί μόνο η σχέση που έχεις να σε κάνει ευτυχισμένη;

Τα τελευταία χρόνια είχα πολλά προβλήματα διαφόρων φύσεων. Υγείας, οικονομικά, οικογενειακά και το μόνο που με έκανε χαρούμενη ήταν η σχέση μου.

Είναι ο άνθρωπος που λατρεύω περισσότερο από καθετί. Όμως τώρα τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποια σοβαρά πράγματα στη σχέση μου και νιώθω ότι δεν μπορώ να το διαχειριστώ.

Νιώθω ότι τρελαίνομαι, ότι δεν ελέγχω τις σκέψεις μου. Νιώθω ότι έχω δύο εαυτούς σε ένα σώμα. Θα ήθελα βοήθεια σας παρακαλώ πολύ. Δεν θέλω να μπω στο «σκοτάδι».

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Καταλαβαίνω ότι προβλήματα σε διάφορους τομείς συμβάλλουν στο να χάσουμε τον εαυτό μας και διαταράσσουν την καθημερινότητα μας. Από την άλλη, οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας και στην ψυχική μας υγεία.

Η βάση όλων όμως είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, που καθορίζει και τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους άλλους και την ποιότητα αυτών. Πολλές φορές αναμένουμε να βελτιωθούν τα πράγματα σε διάφορους τομείς, δηλαδή επαγγελματικά, οικονομικά, διαπροσωπικές σχέσεις για να βελτιωθεί και η αίσθηση της ταυτότητας μας.

Όμως είναι βασικό να εστιάσουμε στον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα μας, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις. Έτσι, θα μπορούμε να καθορίσουμε εμείς τη ζωή μας και να μη μας καθορίζουν τα προβλήματα.

Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει

Εάν, λοιπόν σε μια περίοδο της ζωής υπάρχουν συναισθήματα ή σκέψεις, όπως να μην ξέρουμε τι να κάνουμε για να νιώσουμε χαρά, δε θυμόμαστε ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσαμε πραγματικά, έχουμε ταυτίσει το ποιοι είμαστε με το τι κάνουμε και σπάνια αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, τότε έχουμε χάσει την αίσθηση του εαυτού μας.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταπίεσης των βαθύτερων αναγκών μας και θέλω ή μιας τραυματικής εμπειρίας, όπως απώλεια είτε πρόκειται για πραγματική είτε για συμβολική. Σε αυτή την περίοδο είναι βοηθητικό να προσδιορίσουμε τις αξίες μας και τις σχέσεις μας με τον ευρύτερο κόσμο και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει πολύ στο να αναπτυχθεί η αυτογνωσία και θα είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορώ να τον πείσω ότι αυτό που έχουμε είναι μια σχέση ολοκληρωμένη;

Είμαι σε σχέση αλλά είμαι ερωτευμένη με άλλον. Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα