Πίεση στη σχέση: Είναι μόνο αυτό που με κάνει χάλια ή συμβαίνει και κάτι άλλο;

Τα συμπτώματα ξεκίνησαν από τον Ιούνιο. Εμένα στην Αγγλία με τον σύντροφό μου, τη μητέρα και την αδερφή μου. Άρχισα να κλαίω τα βράδια και να έχω τάσεις για εμετό. Αυτό συνέβαινε για δύο εβδομάδες  περίπου.

Όταν πήγα για δουλειά, έγινα πολύ χειρότερα. Άρχισα να τρέμω, να φοβάμαι, να έχω τάσεις εμετού, να μην μπορώ να φάω και έτσι αποφάσισα να γυρίσω Ελλάδα. Όταν γύρισα, την 1η βδομάδα ήμουν καλά. Μετά με έπιασε κρίση πανικού με εμετούς, διάρροια.

Νόμιζα ότι θα πεθάνω

Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Πήγα στα επείγοντα, έκανα τις παθολογικές εξετάσεις και δεν μου βρήκαν κάτι. Γύρισα σπίτι και δεν έγινα καλύτερα. Δεν μπορούσα να φάω, είχα τάσεις εμετού και γινόμουν χειρότερα. Πήγα νοσοκομείο και με κράτησαν μέσα 3 μέρες.

Μετά όταν βγήκα, αποφάσισα να πάω σε μια ψυχολόγο ώστε να με βοηθήσει πάνω στο θέμα. Στην πρώτη ψυχολόγο που πήγα μου είπε ότι θα έπρεπε να πάω σε έναν ψυχίατρο επειδή το πρόβλημα είχε γίνει ψυχοσωματικό, πως έχω κρίσεις πανικού και πως δεν είμαι άρρωστη.

Απλά χρειάζομαι πολλές συνεδρίες και επειδή εκείνη θα έλειπε, έπρεπε να αλλάξω ειδικό. Πήγα σε μια άλλη και μου είπε ότι θα προσπαθήσουμε με τη λογοθεραπεία. Πήγαινα μια φορά την εβδομάδα σε εκείνη και τώρα πηγαίνω μια φορά τις δύο εβδομάδες.

Θέλω να είμαι συνέχεια μόνη

Το συμπέρασμα της είναι ότι για όλο αυτό φταίει η σχέση μου και ο σύντροφός μου και η πίεση που δέχτηκα όλο αυτό το διάστημα. Αλλά εγώ νομίζω πως δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Παθαίνω ακόμη μερικές φορές κρίσεις πανικού, φοβάμαι μήπως αρρωστήσω.

Ανησυχώ όταν έχει κόσμο δεν μπορώ το βράδυ. Θέλω να κοιμάμαι νωρίς για να μην αγχώνομαι και αισθάνομαι ότι τρελαίνομαι και νομίζω πως αυτή η ψυχολόγος δεν με βοηθάει πλέον όσο χρειάζομαι ώστε να γίνω καλά. Τι να κάνω; Δεν αντέχω άλλο να είμαι έτσι. Νιώθω ενοχές, θλίψη, στενοχώρια, θέλω να είμαι συνέχεια μόνη, φοβάμαι.

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή, όμως προκαλούν έντονο φόβο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας. Χαρακτηρίζεται ως ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου φόβου που πυροδοτεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν απειλεί το άτομο κάποιος σοβαρός κίνδυνος. Βιώνεται ως μια αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου.

Πότε εμφανίζεται η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί μόνο συνήθως λόγω κάποιου στρεσογόνου γεγονότος. Μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι το αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου, ο φόβος για την απώλεια ελέγχου ή το θάνατο, ταχυπαλμία, δυνατοί καρδιακοί παλμοί, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, ναυτία, πονοκέφαλος, ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας, κόμπος στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης

Η διαταραχή πανικού δεν είναι διαχειρίσιμη αν δε λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία από έναν ειδικό, καθώς όσο αμελούμε το θέμα, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Συχνά, μπορεί να συνδέεται με επίμονες ανησυχίες για την υγεία, αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων, κατάθλιψη, άλλες αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές διαταραχές ή οικονομικά προβλήματα.

Μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία

Επίσης, η διαταραχή πανικού συνδέεται με την αγοραφοβία, με το άτομο να αποφεύγει μέρη και καταστάσεις που προκαλούν άγχος επειδή φοβάται ότι δεν θα μπορεί να φύγει ή να βρει βοήθεια εάν πάθει κρίση. Είναι σημαντικό λοιπόν, που απευθυνθήκατε σε έναν ειδικό, αλλά είναι επίσης βασικό για να έχουμε μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία να αναπτύσσεται μια θεραπευτική σχέση που να χαρακτηρίζεται από οικειότητα και άνεση, εμπιστοσύνη, αίσθημα αποδοχής, ευχάριστη επικοινωνία, κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Έτσι, αν νιώθουμε ότι ο ψυχοθεραπευτής δεν μας δημιουργεί άνεση, δεν μπορεί να χτιστεί μια σχέση που θα αλλάξει την ζωή μας προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός άλλου ειδικού που θα μας ταιριάζει καλύτερα.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Eίναι κρίση πανικού ή έμφραγμα; Μάθε να ξεχωρίζεις τα συμπτώματα

Προσωπικές μαρτυρίες: 5 άτομα περιγράφουν πώς βίωσαν την κρίση πανικού

Πίεση στη σχέση: Όταν η σύντροφος θέλει γάμο και οικογένεια

Σχετικά άρθρα