Εκλογές: Τελικά θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού;

Σε… γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η αναμενόμενη συμφωνία «σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα που αφορά στο χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Το κριτήριο – προϋπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι το κριτήριο αυτό είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη.

Οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

Θα βρεθούν λύσεις;

Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.

Το θέμα παραμένει στο… τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πολιτικό… θρίλερ στα Σκόπια: Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Εκλογές 2019: Ποια ηχηρά ονόματα δεν τα κατάφεραν και έμειναν έξω από τη Βουλή – Οι… εκπλήξεις της κάλπης και ο «αγώνας» του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Σχετικά άρθρα