Πόσο επικίνδυνοι είναι οι σωροί απορριμάτων για την υγεία σου;

Η χρόνια συσσώρευση και παραμονή οικιακών απορριμμάτων σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα τα απορρίμματα αυτά αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών όπως μύκητες, σαν τον ασπεργιλλό, που μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν για μακρό χρονικό διάστημα.

Γράφει ο  Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Υπολείμματα νωπών τροφών, καθώς και τυχόν περιττώματα, είναι εν δυνάμει μολυσματικά και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της ηπατίτιδας, Α καθώς και παράσιτα, όπως η λάμβλια, που προκαλούν σοβαρή διάρροια και μπορούν να μολύνουν το έδαφος ακόμα και τον υδροφόρο ορίζοντα

Οι σωροί απορριμμάτων προσελκύουν επίσης έντομα, τρωκτικά και κατοικίδια που μολύνονται και με τη σειρά τους μπορούν να μεταδώσουν νοσήματα στον άνθρωπο. Ένα τέτοιο νόσημα είναι η λεπτοσπείρωση που μεταδίδεται από τα τρωκτικά.

Τέλος η δυσωδία της αποσύνθεσης, όπως την αντιλαμβανόμαστε με την όσφρηση, αποτελείται εν μέρει από αερομεταφερόμενες ενδοτοξίνες και γλυκάνες που ερεθίζουν τους εκτεθειμένους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών αλλά, πρωτίστως, προσβάλλουν την αναπνευστική οδό με λοιμώξεις και αλλεργίες.

Συμπερασματικά οι ειδικοί συνιστούν τα οικιακά απορρίμματα οργανικής ύλης να φυλάσσονται στις οικίες, μέχρι την αποκατάσταση της εύρυθμης αποκομιδής τους, μέσα σε σφιχτά δεμένες ανθεκτικές σακούλες σε δροσερά και σκιερά μέρη, και κατά προτίμηση σε ανυψωμένα σημεία όπου δεν έχουν πρόσβαση έντομα, τρωκτικά και κατοικίδια.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χολαγγειίτιδα: Η επικίνδυνη λοίμωξη και φλεγμονή των χοληφόρων

Τρόποι για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά των σκουπιδιών στην κουζίνα

Σχετικά άρθρα