Χοακίν Φίνιξ: Ο αντισυμβατικός σταρ του Χόλιγουντ και η περιπετειώδης ζωή του – Ο θάνατος του αδερφού του στο κλαμπ του Τζόνι Ντεπ, ο εθισμός στο αλκοόλ και η απόφαση να γίνει… ράπερ!

Ο Χοακίν Φίνιξ θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και η νέα ταινία «Joker» στην οποία πρωταγωνιστεί, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Πρόσφατο και… ελληνικό παράδειγμα είναι η καταγγελία δύο υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού για κινηματογράφους, οι υπεύθυνοι των οποίων επέτρεψαν την προβολή της εν λόγω ταινίας σε ανήλικους, και η επέμβαση της αστυνομίας.

Γεννημένος στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, ο Φίνιξ κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνική, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αδερφού του Ρίβερ Φίνιξ (1970 – 1993). Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Space Camp» το 1986.

Οι γονείς του ήταν μέλη αιρετικής ομάδας

Το πραγματικό του όνομα είναι Χοακίν Ράφαελ Μπότομ και οι γονείς του ήταν μέλη της αιρετικής ομάδας «Τα Παιδιά του Θεού», με αποτέλεσμα η οικογένεια να μετακινείται συχνά σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποφάσισε πως ήθελε να τον φωνάζουν Λιφ, δηλαδή φύλλο, επειδή ζήλευε τα «χίπικα και γήινα» ονόματα που είχαν τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, Ρίβερ (ποτάμι) και Ρέιν (βροχή), σύμφωνα με το mixanitouxronou. Στα τέσσερα του, μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να απομακρυνθούν από «Τα Παιδιά του Θεού» και τις υπερβολικές απαιτήσεις της ομάδας.

https://www.instagram.com/p/B3XZxelgBaV/

Γιατί ονομάστηκε «Φίνιξ»;

Τότε ήταν που ο πατέρας του άλλαξε και το επίθετο, από Μπότομ σε Φίνιξ, που παρέπεμπε στο πτηνό που καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες του και συμβολίζει ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Η καινούρια ζωή τους, όμως, δεν ήταν ιδανική.

Για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τα πέντε αδέρφια έπαιζαν ορισμένα αυτοσχέδια θεατρικά στους δρόμους της μεγαλούπολης. Η  μητέρα τους μάλιστα, κατάφερε βρει ένα ατζέντη να τους εκπροσωπήσει και σύντομα ο Χοακίν με τον Ρίβερ ήταν μέρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

https://www.instagram.com/p/BMHnOqwA6R3/

Το μοιραίο βράδυ που πέθανε ο αδερφός του

Σε αντίθεση με τον αδερφό του, Ρίβερ, που θεωρούνταν ένας από τους ανερχόμενους και εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς,  ο Χοακίν απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό όμως, μέχρι το 1993, όταν ο Ρίβερ πέθανε από υπερβολική δόση έξω από το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ «Viper Room».

Ο Χοακίν βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ και ήταν εκείνος που κάλεσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον Ρίβερ στο νοσοκομείο. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος έγινε στην ταινία «Russkies» το 1987. Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην ταινία «Δεσμοί Στοργής» σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ.

https://www.instagram.com/p/B3XZwudguYV/

Άλλες ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι οι «To Die For» μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ, «U Turn» του Όλιβερ Στόουν και «Gladiator» σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ. Μάλιστα, σε αυτή την ταινία έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Παράλληλα, για την ερμηνεία του στο «Walk the Line» ο Φίνιξ ως Τζόνι Κας βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο εθισμός με το αλκοόλ

Αν και πολλοί τόνισαν πως ήταν στην καλύτερή του φάση, οι ταινίες που ακολούθησαν δεν το έδειξαν και το «We Own the Night» ήταν η μόνη δουλειά από το 2007 ως το 2011 που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής. Το «Reservation Road» έκανε εισπράξεις μόλις 1,8 εκατ. δολάρια, το «Two Lovers» 16 εκατ., το «I’m Still Here» 570.000 χιλιάδες (!) και το «The Master» 28 εκατ. με budget 32 εκατ. δολαρίων.

https://www.instagram.com/p/B3XaKolgEkw/

Εξάλλου, το 2005 ήταν όταν μπήκε σε κλινική απεξάρτησης από το αλκοόλ. Έναν χρόνο αργότερα, καθώς οδηγούσε στο Χόλιγουντ, ενεπλάκη σε ατύχημα λόγω προβλημάτων στα φρένα. Την ώρα που ήταν εγκλωβισμένος στο όχημά του, πήγε να ανάψει ένα τσιγάρο. Αλλά ο Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog που έτρεξε να τον βοηθήσει, τον σταμάτησε καθώς θα σημειωνόταν έκρηξη λόγω των καυσίμων που είχαν χυθεί.

Η καριέρα του ως… ράπερ

Την περίοδο που απείχε από τις ταινίες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008, ανακοίνωσε ότι παρατάει την υποκριτική για να ακολουθήσει καριέρα ράπερ. Εμφανίστηκε σε διάφορα μουσικά βίντεο ενώ στην εκπομπή «Late Show with David Letterman», έλεγε ασυναρτησίες και πετούσε τσίχλες. Άφησε μούσια και μακριά μαλλιά την ώρα που κυκλοφορούσε παντού με σκούρα γυαλιά ηλίου.

https://www.instagram.com/p/B3lRcu2gT7C/

Αυτό ήταν κάτι που μπέρδεψε τους θαυμαστές του: Πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα ή άρχισε να τρελαίνεται; Και ενώ τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά οργίαζαν, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν είναι αστείο και συνέχισε τις εκκεντρικές εμφανίσεις του.

Δύο χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε τελικά ο πραγματικός λόγος της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του. Μαζί με τον Κέισι Άφλεκ, γύρισαν ένα σατυρικό ντοκιμαντέρ που πρωταγωνιστούσε ο ίδιος και αποτύπωνε όλα τα γεγονότα από τη στιγμή που δήλωσε ότι θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι.

Η σύγκριση με τον Χιθ Λέτζερ

Μετά από αυτές τις… χλιαρές δουλειές και έντονη απουσία από τα σπουδαία κινηματογραφικά δρώμενα, επέστρεψε στην υποκριτική το 2013 όπου πρωταγωνίστησε στην αισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Her», όπου χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια νέα αρχή.

Είναι σύνηθες για εκείνον να υποδύεται σκοτεινούς και ανασφαλείς χαρακτήρες. Ο ρόλος του ως «Joker», τού χάρισε διθυραμβικές κριτικές, τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό. Και τα σχόλια για την εξαιρετική του ερμηνεία ήταν τόσα που θύμισαν εκείνη του Χιθ Λέτζερ στην ταινία «The Dark Knight».

Η ερωτική του ζωή

Αναφορικά με τις σχέσεις του, παρότι συχνά πυκνά ασχολούνται με την προσωπική του ζωή, δεν είναι πάρα πολλά γνωστά. Από το 1995 ως το 1998 ήταν με τη Liv Tyler και από το 2001 ως το 2005 με το μοντέλο Topaz Page – Green. Από το 2016 βγαίνει με τη Rooney Mara και τον Ιούλιο του 2019, επιβεβαιώθηκε ότι αρραβωνιάστηκαν.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Joker: «Ντου» αστυνομικών σε δύο ελληνικούς κινηματογράφους!

«Joker» με τον Χοακίν Φίνιξ: Μια ταινία αριστουργηματική!

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Ο όμορφος ηθοποιός που… έδιωξαν από πλατό – Ο χωρισμός των γονιών του, η πολυτάραχη ερωτική ζωή του και οι σχέσεις με μοντέλα όπως η Ζιζέλ και η Ναόμι Κάμπελ

Σκάρλετ Γιόχανσον: Η σέξι ηθοποιός του Χόλιγουντ που κατάφερε να ξεφύγει από τη φτώχεια και ντύνεται νυφούλα ξανά – Η λατρεία για την κόρη της και το… αίτημα για να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

Σχετικά άρθρα