Εσπεριδοειδή: Τα πολλαπλά οφέλη τους στον οργανισμό σου!

Τα εσπεριδοειδή είναι μια κατηγορία φρούτων με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το λεμόνι και το λάιμ.

Γράφει η Άρτεμις Κύρκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή Βιταμίνης C αλλά και άλλων βιταμινών

Αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί το δέρμα απαλό και ελαστικό. Ένα μέτριο πορτοκάλι έχει την απαραίτητη ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός σε μία μέρα. Τα εσπεριδοειδή έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του καλίου, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του χαλκού.

Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση

Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις, οι οποίες έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Παράλληλα, τα εσπεριδοειδή είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μόνο ένα φλιτζάνι πορτοκαλί τμήματα περιέχει τέσσερα γραμμάρια ινών. Οι ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του πεπτικού συστήματος και της απώλειας βάρους.

esperidoeidi2

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων ή χυμών ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρόλιθων σε μερικούς ανθρώπους, αυξάνοντας τα επίπεδα του κιτρικού οξέος στα ούρα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας εσπεριδοειδών;

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτών μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία ορισμένων οργάνων. Μπορεί να προκληθεί παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και παροδική καταστροφή του σμάλτου των δοντιών λόγω της υψηλής οξύτητας.

Τι μπορεί να συμβεί αν ο οργανισμός προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης;

Επίσης, όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης (το είδος της ζάχαρης στο χυμό φρούτων), απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και παραδίδεται στο ήπαρ. Εάν το ήπαρ προσλαμβάνει περισσότερη φρουκτόζη από ό, τι μπορεί να χειριστεί, μετατρέπει ένα μέρος της περισσευούμενης φρουκτόζης σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αποθήκες λίπους μπορεί να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο.

Η λήψη φρουκτόζης από ολόκληρα φρούτα δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι λαμβάνετε μικρότερη ποσότητα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκεται στα φρούτα αποβάλλουν τη φρουκτόζη, προκαλώντας την απορρόφηση της σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος.

mantarinia

Κατανάλωση φρούτων αντί των χυμών τους

Συμπερασματικά, προκύπτουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση εσπεριδοειδών. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν φυτικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια ποικιλία ασθενειών. Να στοχεύετε στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, αντί για χυμούς, κι αυτά σε φυσιολογική ποσότητα, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και κιτρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Άρτεμις Κύρκα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική συνεργάτης του logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βιταμίνη C: 4 εναλλακτικές πηγές εάν δεν σου αρέσουν τα πορτοκάλια!

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου!

Χυμός πορτοκάλι: Το απόλυτο… καύσιμο για τον οργανισμό!

Καθαρίστε το σπίτι σας με… εσπεριδοειδή!

Σχετικά άρθρα