Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Οι ισορροπίες ανάμεσα στην κόρη και τον πατριό

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πρόβλημα μου. Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι και η μητέρα μου έχει ξαναπαντρευτεί. Εγώ μένω μαζί με τη μαμά μου. Από τον πατριό μου δεν έχω καλές αναμνήσεις ως παιδάκι. Η μητέρα μου εδώ και σχεδόν 3 χρόνια που έχει παντρευτεί πιστεύει ότι έχω ερωτικές σχέσεις με τον πατριό μου. Βάζει μικρόφωνα και ηχογραφεί τις ώρες που λείπει από το σπίτι για να δει τι γίνεται.

Κυκλοφορώ στο σπίτι με φαρδιές ανδρικές βερμούδες!

Στο σπίτι είμαι αναγκασμένη να κυκλοφορώ με φαρδιές ανδρικές βερμούδες και μπλούζες και γενικά να μην έχω επαφή με άλλο δωμάτιο εκτός από το δωμάτιό μου γιατί πιστεύει ότι κάτι ερωτικό υπάρχει μεταξύ μας παρότι της έχω εξηγήσει άπειρες φορές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν αντέχω άλλο την πίεση που δέχομαι. Το αγόρι μου είναι μεγαλύτερος και με βλέπει κάθε μέρα να κλαίω και φοβάμαι να του πω τι συμβαίνει και ο ίδιος ανησυχεί πολύ. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ!

Σας παρακαλώ, βοηθήστε με!

thlipsi

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλο αυτό που αντιμετωπίζεις είναι ότι για να μπορέσουν να διορθωθούν τα πράγματα,δεν εξαρτάται από σένα και τη δική σου θέληση και θα σου εξηγήσω τι εννοώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το θέμα αφορά τη μητέρα σου

Πρωτίστως εκείνη χρειάζεται να καταλάβει ότι χρειάζεται βοήθεια και να κατανοήσει ότι οι υποψίες της δεν ευσταθούν και το μόνο που της προσφέρουν είναι επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις με τους γύρω της, αλλά και στην ψυχολογία της.

Αλλά με βάση τις περιγραφές σου καταλαβαίνω ότι δεν έχει το καθαρό μυαλό για να σκεφτεί. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τους άλλους ,αν εκείνοι δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις εσύ.

Οι σχέσεις σου με τον πατριό σου

Αρχικά λες ότι από τον πατριό σου δεν έχεις τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις του που σου προκαλούν αυτή την αίσθηση; Υπάρχει κάποια περίπτωση η μητέρα σου να έχει καταλάβει κάποιες προθέσεις από μέρους του ερωτικές για σένα και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ή οι δυσάρεστες παιδικές αναμνήσεις που περιγράφεις σε σχέση με αυτόν δεν έχουν να κάνουν με κάτι σεξουαλικό; Έχεις αντιληφθεί κάτι τέτοιο από μέρους του που να δίνει εν μέρει δίκιο στη μητέρα σου ή είναι όλα στη φαντασία της; Αυτό ώστε να έχεις κι εσύ μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι συμβαίνει.

Μπορείς να μοιραστείς το πρόβλημά σου με τον σύντροφό σου

Από την άλλη, από τη στιγμή που έχεις κάποια σχέση και είναι κάτι σοβαρό ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να του εμπιστευτείς αυτό που βιώνεις. Αν εκείνος σε βλέπει πιεσμένη και φορτισμένη χωρίς να μπορεί να καταλάβει τον λόγο, αυτό είναι δεδομένο πως σε σύντομο χρόνο θα δηλητηριάσει τη σχέση σου και θα αποκτήσεις και ένα καινούριο πρόβλημα να διαχειριστείς.

Ενώ αν του μιλήσεις και εσύ θα αποφορτιστείς και ίσως αποκτήσεις και έναν επιπλέον σύμμαχο σε αυτή σου την προσπάθεια να απεγκλωβιστείς, καθώς το να κουβαλάς όλο αυτό που σου συμβαίνει χωρίς να έχεις κάπου να το μοιράζεσαι το κάνει ακόμα πιο βαρύ.

aggigma

Σε λίγο καιρό ενηλικιώνεσαι και θα είσαι πιο ανεξάρτητη

Το γεγονός ότι είσαι 17 σου δίνει μια ευκαιρία αν μπορέσεις να σπουδάσεις ή να βρεις κάποια δουλειά,ώστε σιγά σιγά να προσπαθήσεις να ανεξαρτητοποιηθείς από αυτό το νοσηρό περιβάλλον.

Ωστόσο, θα ήταν ευχής έργον αν κατάφερνες να πείσεις τη μητέρα σου να δει κάποιον ειδικό ή και να δείτε μαζί κάποιον ειδικό για οικογενειακή θεραπεία. Αυτό θα ήταν μια ύστατη προσπάθεια για να αλλάξουν ενδεχομένως τα πράγματα μεταξύ σας.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Τι διλήμματα μπορεί να προκαλέσει στο έφηβο παιδί σου;

Τοξικοί γονείς: Πώς μπορούν να… στιγματίσουν ένα παιδί;

Παιδί και διαζύγιο: Μένω με τη μητέρα μου αλλά θέλω να μετακομίσω στον πατέρα μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Τα παιδιά μου με αποφεύγουν μετά το διαζύγιο με τη μητέρα τους. Πώς να τα πλησιάσω;

Σχετικά άρθρα