Μπορεί να κάνει δίαιτα ένα άτομο με διατροφικές διαταραχές;

Έχω ξεκινήσει περίπου 2 χρόνια προσπαθώντας να χάσω βάρος αλλά έχω ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα! Νομίζω ότι δεν μπορώ να κάνω δίαιτα, καθώς “βασανίζομαι” από διατροφικές διαταραχές. Έχουν συμβεί αρκετά δυσάρεστα στη ζωή μου και μην μπορώντας να τα διαχειριστώ, ξεσπάω στο φαγητό και στο αλκοόλ! Βέβαια μην φανταστείτε ότι πίνω καθημερινά, αλλά όταν δεν αισθάνομαι καλά θέλω να πιω μια μπύρα! Όπως και όταν είμαι σε παρέα και περνάω καλά, το ίδιο κάνω!

boulimia

Αγωγή για κατάθλιψη και βουλιμικά επεισόδια

Είχα διαγνωστεί με κατάθλιψη όταν ξεκίνησε αυτό και έπαιρνα για ένα χρόνο αγωγή, την οποία έκρινε ο γιατρός ότι έπρεπε να τη σταματήσω! Οι βουλιμίες όμως δεν έχουν σταματήσει! Σας παρακαλώ εάν μπορείτε βοηθήστε με! Αισθάνομαι πολύ άσχημα και έχω φτάσει σε σημείο να μην πηγαίνω ούτε για μπάνιο στην θάλασσα τα καλοκαίρια!

Ντρέπομαι για το σώμα μου

Ντρέπομαι για το σώμα μου! Το ύψος μου είναι 1,65 και το βάρος μου 74 κιλά! Πάντα κυμαινόμουν 55 με 58 παρόλο που είχα τρεις εγκυμοσύνες και έπαιρνα αρκετά κιλά, τα οποία όμως έχανα αμέσως! Είμαι 44 ετων! Σας ευχαριστώ πολύ!

eating pizza

 

 

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλεοπάτρα Αρέστη

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως όταν ένα άτομο όπως εσείς που έχει Διατροφική Διαταραχή, μέχρι να αντιμετωπιστεί η Διατροφική Διαταραχή δεν μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε ΔΙΑΙΤΑ.

Πρώτα πρέπει να δουλέψετε τις διατροφικές διαταραχές!

Το γεγονός ότι ξεσπάτε στο φαγητό δείτε το από τη ‘’θετική’’ του πλευρά, γιατί είναι κάτι το οποίο λύνεται, εφόσον έχετε τη θέληση! Φανταστείτε π.χ. να ξεσπούσατε στα ναρκωτικά;

Έχετε εξάρτηση από το αλκοόλ; Ο ψυχίατρος θα αποφανθεί.

Βέβαια το θέμα του αλκοόλ είναι κάτι πολύ σοβαρό, και είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον ψυχίατρο που σας παρακολουθούσε, ώστε να κρίνει αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση, διότι αν υπάρχει εξάρτηση με το αλκοόλ, δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε επιτυχώς τη Διατροφική Διαταραχή. Φυσιολογικό θεωρείται να καταναλώνετε 1 ποτό την ημέρα, εφόσον δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν κάνετε δίαιτα.

Επιλέξτε έναν εξειδικευμένο Διαιτολόγο πάνω στις Διατροφικές διαταραχές

Εν συνεχεία, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε από έναν εξειδικευμένο Διαιτολόγο πάνω στις Διατροφικές Διαταραχές για τον ρόλο της γλυκόζης, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα βουλιμικά επεισόδια, και να σας δίνει τρόπους επίλυσης αυτών, με στόχο να μειωθούν αρχικά ώσπου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφευχθούν.

Πώς παράγεται η σεροτονίνη μέσω της διατροφής;

Είναι σημαντικό να μάθετε το πώς μπορείτε παράγετε σεροτονίνη μέσω της διατροφής, όπου είναι η βασική ορμόνη της χαράς, μιας και υπάρχει το ιστορικό με την κατάθλιψη. Ακόμη, όταν θα βρίσκεστε σε ένα καλό στάδιο θα επέλθει και η απώλεια σωματικού βάρους, πιστέψτε με!

Τέλος, όσον αφορά το αίσθημα της ντροπής, δουλεύοντας με το σωστό τρόπο τη Διατροφική Διαταραχή, σίγουρα θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα, οπότε όλο και θα μειώνεται με την εξέλιξη της θεραπείας.

Μπορείτε να βρείτε Πιστοποιημένους Επαγγελματίες Διαιτολόγους με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές στο siteτου ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών).

 

Αρέστη Κλεοπάτρα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity
Email Επικοινωνίας: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφική νοημοσύνη: Η… απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία

Νυχτερινή βουλιμία: Γιατί μου συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσω;

Μήπως πάσχεις κι εσύ από νευρική ανορεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Νευρική ανορεξία και βουλιμία. Τι τις προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται;

Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της βουλιμίας

 

 

Σχετικά άρθρα