Απώλεια συζύγου: Οι δυσκολίες για εκείνον που μένει πίσω

Η μητέρα μου βιώνει την απώλεια του πατέρα μου ο οποίος πέθανε. Μέσα σε 3 μήνες διαγνώστηκε από καρκίνο των οστών και στο πάγκρεας και έφυγε από τη ζωή.

Σε λίγους μήνες περίπου θα κλείσουμε ένα χρόνο από την απώλεια και εκείνη είναι εμφανές ότι είναι αφηρημένη, ακούει τη φωνή του και ενίοτε του απαντά κιόλας, ξεχνά πολύ (είναι και 75, βέβαια), κλαίει συχνά.

Έχει κατάθλιψη; Αν ναι, στην ηλικία της επιδέχεται θεραπείας με ψυχίατρο; Μπορεί η ψυχαναλυτική να τη βοηθήσει ή πρέπει να πάρει χάπια;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Το πένθος είναι μια φυσική αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η βαρύτητα και η διάρκεια του πένθους εξαρτάται από την σύνδεση που είχε ο πενθών με τον απολεσθέντα, ο τρόπος του θανάτου, οι πεποιθήσεις του για τον θάνατο καθώς και η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Συνήθως τα στάδια του πένθους περνάνε από την άρνηση, στο θυμό, τη θλίψη και τέλος στην αποδοχή και ανάκαμψη… Δεν ακολουθούνται όμως αυτές οι φάσεις με την ακριβή σειρά, ενώ πολλοί πενθούντες μπορούν να καθηλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία από αυτές.

Όταν το έντονο πένθος διαρκεί υπερβολικά

Όταν το έντονο πένθος διαρκεί υπερβολικά (περισσότερο από έξι μήνες), ώστε το άτομο να μην μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορους τομείς της ζωής του και παραμένει στην ίδια κατάσταση χωρίς να φτάνει προοδευτικά στην επίλυσή του, τότε γίνεται «περιπεπλεγμένο» και απαιτεί αντιμετώπιση όμοια με αυτή της κατάθλιψης.

Η μητέρα σας, λοιπόν, μπορεί να βοηθηθεί τόσο με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όσο και με ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. Καλύτερα αποτελέσματα έχει η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων: Τα 5 στάδια πένθους που ΟΛΟΙ περνάμε

Απώλεια διάθεσης: Όταν το άτομο «βουλιάζει» στη μελαγχολία

Σχετικά άρθρα