Άπνοια ύπνου και ροχαλητό: Νέα θεραπεία χωρίς μάσκα

Το ροχαλητό και η άπνοια ύπνου είναι μια συχνή πάθηση και υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν 22 εκατομμύρια ασθενείς.

Προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα κακής ποιότητας ύπνου καθώς και σημαντική επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Η πιο συχνή θεραπεία είναι η μάσκα CPAP, η οποία όμως δεν εμφανίζει καλή συμμόρφωση στη χρήση της.

Είναι βοηθητικό αυτή η θεραπεία;

Για τους ασθενείς με υπνική άπνοια οι οποίοι αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την συσκευή CPAP, υπάρχει μια νέα θεραπεία εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 2014: η διέγερση του υπογλώσσιου νεύρου με το σύστημα Inspire UAS.

Σε δημοσίευση τον Ιανουάριο του 2019 στο European Respiratory Journal μελετήθηκαν 509 ασθενείς από την Αμερική και τη Γερμανία οι οποίοι είχαν υποβληθεί στην θεραπεία με τον διεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου. Ο δείκτης των απνοιών στους 12 μήνες έπεσε από 34 σε 7 επεισόδια ανά ώρα ύπνου.

agxos-upnos

Πλήρως ικανοποιημένοι οι ασθενείς

O δείκτης υπνηλίας Epworth μειώθηκε από 12 στο 7, δηλαδή στα φυσιολογικά. Παρόμοια αποτελέσματα είχε δείξει και η μελέτη «STAR» της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine το 2014 κι οδήγησαν τότε τον FDA να εγκρίνει την χρήση στην Αμερική του συγκεκριμένου διεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου.

Η ικανοποίηση των ασθενών ξεπερνάει το 90% ενώ οι επιπλοκές από την θεραπεία είναι αμελητέες.
Η θεραπεία με τον διεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου απαιτεί 3 μικρές τομές κι ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου την ίδια ημέρα. Ακολουθεί η ενεργοποίηση του διεγέρτη μερικές εβδομάδες μετά καθώς και η τιτλοποίηση της βέλτιστης έντασης του μετά από μελέτη ύπνου.

Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς στην Ευρώπη και στην Αμερική κι η θεραπεία αυτή θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Mediterraneo Hospital. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή καλέστε στο 6945842994.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου ροχαλίζει. Τι προβλήματα «κρύβει» ένα αθώο ροχαλητό;

Πώς η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο!

Άπνοια στη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζει μία στις δυο γυναίκες

Σχετικά άρθρα