«Με το καλό ένα παιδί»: Η φράση που προκαλεί φρικτό άγχος στον υποψήφιο γονιό

Τον Ιούλιο παντρεύτηκα με τον σύζυγό μου. Είμαστε πολύ καλά και περνάμε όμορφα. Θέλουμε και οι δύο μας ένα παιδί. Ξεκινήσαμε κάποιες προσπάθειες αλλά όχι στοχευμένες ημέρες στις επαφές μας.

Η περίοδος μου ήρθε κανονικά όπως και τον Αύγουστο μα πάλι οι επαφές μας δεν ήταν στοχευμένες. Τώρα τον Σεπτέμβρη οι επαφές μας ήταν καλύτερα αλλά αδιαθέτησα και είχα την εντύπωση ότι μια εγκυμοσύνη θα μπορούσε να προκύψει πάρα πολύ εύκολα. Αλλά τελικά μάλλον όχι.

Προσπαθώ να ξεχαστώ αλλά…

Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι βλέπω πως επειδή το θέλω πολύ, το σκέφτομαι πολύ, έχω πολύ άγχος. Πώς θα μπορούσα να το ελέγξω; Προσπαθώ με διάφορους τρόπους να ξεχαστώ αλλά όλο γυρίζει στο μυαλό μου.

Όλο αυτό το άγχος μου έχει δημιουργηθεί γιατί μετά τον γάμο, το στενό οικογενειακό περιβάλλον μας λέει «άντε με το καλό ένα παιδί». Και εκτός αυτού η αδερφή του άνδρα μου είναι μεγάλη σε ηλικία και έχει δυσκολίες για σύλληψη με αποτέλεσμα και αυτό να με αγχώνει μην τυχόν και εγώ δυσκολευτώ.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Την αγωνία σου για την απόκτηση ενός παιδιού μοιράζονται πάρα πολλές γυναίκες σήμερα. Οι λόγοι ποικίλλουν και η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, η ηλικία σου είναι θετικός παράγοντας , ωστόσο υπάρχουν τρόποι και λύσεις σε όλες τις καταστάσεις.

mitera-kori

Ας αρχίσουμε με το τετριμμένο ότι το άγχος είναι κακός σύμμαχος. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να δυσκολέψουν τη διαδικασία σύλληψης. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος σχετίζεται με τη χαμηλή γονιμότητα.

Επίσης όταν αγχωνόμαστε πολύ συνηθίζεται να αρχίζουμε κάποιες αρνητικές συνήθειες ώστε να αποφορτιστούμε τύπου κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ. Πράγματα που οδηγούν σε αρνητική επίδραση στην σύλληψη. Το στρες δεν πλήττει μόνο τη γυναίκα αλλά και τον άνδρα. Οι άνδρες που αγχώνονται έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης  που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος.

Τι να κάνεις για να διώξεις το άγχος σου;

Βρες τρόπους  ώστε να χαλαρώσεις και να μην αγχώνεσαι. Φαντάζομαι ότι συμβουλεύεσαι τον γυναικολόγο σου και σου λύνει τις απορίες σου σχετικά με γυναικολογικά θέματα που σε απασχολούν.

  • Ως προς την τόνωση της ψυχολογίας σου, μπορείς να αρχίσεις να κάνεις πράγματα που σε εκτονώνουν και σε βοηθούν να αποβάλεις τις τοξίνες άγχους, όπως η γιόγκα.
  • Μην αμελείς τη σωματική σου ξεκούραση. Φρόντισε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα ώστε να βοηθηθεί η ευεξία σου.
  • Σημαντικό πολύ είναι να μην βάζετε πρόγραμμα στο σεξ. Να συνευρίσκεστε όποτε το αισθάνεστε και όχι με σκοπό τη σύλληψη διότι δεν το απολαμβάνετε και μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να συμβεί.
  • Αν παρατηρήσεις ότι το υψηλό άγχος συνεχίζεται και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο ώστε να σε καθοδηγήσει για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Καλή επιτυχία.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός στην οικογένεια: Ποιος έχει τον κύριο λόγο στην ανατροφή του παιδιού;

Εργένικη ζωή: Υπάρχει ηλικία που «πρέπει» ένας άνδρας να κάνει κάνει οικογένεια και παιδιά;

Σχετικά άρθρα